Rasionunuza əlavə etməli olduğunuz sağlam BALIQ NÖVLƏRİ
06 fevral 2024 13:56 (UTC +04:00)

Rasionunuza əlavə etməli olduğunuz sağlam BALIQ NÖVLƏRİ

Balıq qida rasionumuzda əvəzolunmaz məhsuldur. Tərkibində yüksək keyfiyyətli protein, sağlam yağ turşuları, həmçinin vitaminlər və qiymətli mikroelementlər var.

Lent.az xəbər verir ki, mütəxəssislər həftədə 2-3 dəfə balıq yeməyi tövsiyə edir. Çünki bu, ürəyin işemik xəstəliyi və digər xroniki xəstəliklər riskinin azalması ilə əlaqələndirilir. Doktor Allen Konrad bütün 10 əvəzolunmaz amin turşusu daxil olmaqla balığın yüksək bioloji dəyərini vurğulayır. Xüsusilə idman edənlər üçün gündəlik pəhrizinizə balıq daxil etməyi məsləhət görür, çünki bu qidalar böyümə və sağalma üçün vacibdir.

Balıqda olan amin turşularının xərçəng, 2-ci tip diabet və ürək-damar problemləri kimi xroniki xəstəliklərin inkişafını azaltmaqda təsirli olduğu sübut edilib. 

Pəhrizinizə əlavə etmək üçün ən sağlam balıq növlərindən bəziləri bunlardır:

Siyənək: Omeqa-3 yağ turşuları və D vitamini ilə zəngindir. Ürək xəstəliyi, depressiya və xərçəng riskini azaldır.

Qızılbalıq: Omeqa-3 çoxlu doymamış yağ turşularını ehtiva edir, qan təzyiqini aşağı salır, beyin və ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdırır.

Sardina: Arginin və digər qida maddələri ilə zəngindir, ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır.

Atlantik skumbriyası: E və D vitaminləri ilə zənginləşdirilmiş zülal və omeqa-3 yağ turşularının mənbəyidir.

Tuna: Müxtəlif xəstəliklərin riskini azaldan omeqa 3-6 yağ turşularını ehtiva edir.

Ağ balıq: Minerallarla zənginləşdirilmiş aşağı kalorili protein mənbəyidir.

Perch: Sağlamlığı dəstəkləmək üçün omeqa-3 balıq yağı çıxarır.

Qılınc balığı: Beyin toxumasını qoruyan və digər faydalı xüsusiyyətlərə malik olan selenlə zəngindir.

Pollock: Zülal və peptidlərin bioloji aktivliyinə malikdir, piylənmə və digər xəstəliklərlə mübarizə aparır.

Forel: Omeqa-3 yağ turşularından optimal qidalanma faydaları təmin edir.

Dəniz balığı: Zəngin kalsium, fosfor, dəmir və yağ mənbəyi, ürək-damar xəstəliklərindən qoruyur.

Cobia: Əla keyfiyyət və daha az sümük, yemək üçün ən yaxşı balıqlardan biridir.

Tilapiya: Ürək xəstəliklərinin və digər xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edən məşhur protein və omeqa yağ turşuları mənbəyidir.
 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 6828
avatar

Sevinc Fərid

Oxşar yazılar