Zəncəfil, limon, otlar və bal yalnız immuniteti möhkəmləndirmir, həm də artıq piyi yandırmağa kömək edir, həmçinin, xolesterinin səviyyəsini aşağı salır. Onları çaya əlavə etmək daha məsləhətlidir.
Lent.az xarici mediaya istinadla bildirir ki, xolesterini yüksək olan insanlar polifenollarla zəngin bir içkidən faydalana bilərlər.
Bu maddələr insanlarda lipid azaldıcı fəaliyyətə malikdir, yəni bədəndəki xolesterol, lipoproteinlər və digər yağların səviyyəsini azaltmağa kömək edir.
Xolesterin zərəri nədir?
Aşağı sıxlıqlı lipoprotein xolesterolu (LDL) və ya zərərli, pis adlandırdıqları kimi ürək və qan damarlarının ateroskleroz kimi xəstəliklərinin inkişafına kömək edir.
Qaraciyərdən bədənin damarlarına və toxumalarına daxil olan bu xolesterol damarların divarlarında toplanır və normal qan dövranını pozur.
Nəticədə koronar arteriyalar, beyini, qolları, ayaqları və digər orqan və bədən hissələrini qidalandıran damarlara mənfi təsir edir. Ateroskleroz ilə yanaşı, ürək çatışmazlığı və iflicə qədər iskemik ürək xəstəliyi inkişaf edir. Buna görə LDL səviyyəsinə nəzarət etmək və səviyyəsini tənzimləmək vacibdir.
Zərərli xolesterinin səviyyəsini necə azaltmaq olar?
Qan testi pis xolesterol səviyyəsinin çox yüksək olduğunu göstərirsə, həkim onun göstəricisini normallaşdıran dərmanlar, ümumiyyətlə, statinlər təyin edə bilər. Fiziki aktiv olmaq, siqaret çəkməmək və yaxşı yemək də vacibdir.
Meyvə və tərəvəzlər, sitrus meyvələri, yaşıl və bitki çayları pis xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edəcək - və tədqiqatçıların aşkarladığı kimi, hansısa saatda limon, zəncəfil və bal əlavə etmək faydalıdır. Əlbəttə ki, bala alergiyanız yoxdursa və mədəniz zəncəfil və limonu yaxşı qəbul edirsə, bu qidalar həzm problemləri üçün tövsiyə edilmir.
Tədqiqatda alma sirkəsinin xolesterolu azaldan bir maddə olduğu qeyd edilir. Ancaq soyuq mövsümdə çay içmək daha yaxşıdır (yaşıl və ya bitki mənşəli, limon, bal və soyulmuş zəncəfil parçası ilə: isinəcəksiniz, immunitet sistemini gücləndirəcək və pis xolesteroldan qoruyacaq bir içki əldə edin.