İstifadə etdiyimiz yağ növləri ürək sağlamlığımıza böyük təsir göstərə bilər. Bəzi yağlar ürəyimiz üçün faydalı olsa da, bəziləri həddindən artıq istehlak edildikdə zərərli ola bilər.
Lent.az-ın xarici KİV-ə istinadən məlumatına görə, dietoloq Krutika Nanavati işlənmiş qidalarda və fast-fudlarda tez-tez rast gəlinən qismən hidrogenləşdirilmiş yağların ürəyimiz üçün ən pis yağlar olduğunu vurğulayıb. Bu yağlar "pis" xolesterolu artıran və eyni zamanda "yaxşı" xolesterolu azaldan trans yağları ehtiva edir.
Bu balanssızlıq ateroskleroza səbəb ola bilər, burada bədən yağları damarları bağlayır və ürək xəstəliyi riskini artırır.
Xoşbəxtlikdən, daha sağlam alternativlər var. Nanavati, tək doymamış yağları və iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə məşhur olan əlavə dərəcəli zeytun yağı istifadə etməyi təklif edir.
Zərərli yağlardan fərqli olaraq, zeytun yağı “pis” xolesterolunu azaldır və ürək sağlamlığını qoruyaraq “yaxşı” xolesterolunu artırır. Fenolik birləşmələri də oksidləşdirici streslə mübarizə aparır, ürəyə fayda verir.
Əslində istehlak etdiyimiz yağlara diqqətli olmaq ürəyimizin sağlamlığı üçün vacibdir. Qismən hidrogenləşdirilmiş yağlar kimi zərərli yağlardan yayınmaq ürək üçün sağlam bir rasion yolunda kiçik, lakin vacib bir addımdır.

Ürək üçün ən zərərli yağ AÇIQLANDI
Oxşar yazılar

Xərçəngdən qorunmaq üçün hər mətbəxdə olan 5 MƏHSUL
18 aprel 2025 , 15:50
Kompüter tomoqrafiyası səbəbindən xərçəngin sayı artır?
18 aprel 2025 , 01:17
Zeytun yağı ilə yemək bişirmək təhlükəsizdirmi? - DİETOLOQLARDAN CAVAB
17 aprel 2025 , 17:56
Faəliyyətinə icazə verilən plastik cərrahların SİYAHISI
17 aprel 2025 , 11:44
Orqanizm üçün maksimum faydalı olan 7 NÖV BALIQ
16 aprel 2025 , 17:21
Məşhur pəhrizlər qaraciyərə necə təsir edir – həkimlərin xəbərdarlığı
16 aprel 2025 , 16:11
CAN TİCARƏTİ: Qadınlar yumurtalarını neçəyə satır?
16 aprel 2025 , 14:47