Gündə yeyilən naringilərin dəqiq miqdarı fərdi həssaslıqdan asılıdır və empirik olaraq müəyyən edilir.
Lent.az xəbər verir ki, bu barədə həkim Yana Kartaeva məlumat verib.
“Tibbdə hər hansı bir meyvə növü üçün ciddi kəmiyyət istehlak norması yoxdur. Ancaq ümumilikdə lif istehlakı ilə bağlı tövsiyələr var. Gündə ən azı 400 q meyvə və tərəvəz və ya 5-6 porsiya yemək tövsiyə olunur. Bəzi milli qidalanma qaydaları gündə 3 porsiya tərəvəz və 2 porsiya meyvə təyin edir. Əlbəttə ki, pəhrizimizin mümkün qədər müxtəlif olmasına çalışırıq, lakin tövsiyələrdən, xüsusən də qısamüddətli olanlardan hər hansı bir sarmanın sağlamlığa ciddi zərər vermə ehtimalı çox azdır. Buna görə də, bütün tövsiyə olunan 400 q yalnız naringi ilə təmsil olunsa belə, bu normanı istədiyiniz kimi əhatə edə bilərsiniz ", - deyə həkim bildirib.
Həkimin sözlərinə görə, fərdi sağlamlıq xüsusiyyətlərini nəzərə alaraq, hər kəsin öz norması var. Məsələn, kimsə bir anda altı meyvə yeyə bilər, digərləri üçün isə hətta yarım naringi narahatlıq yarada bilər.
“Sitrus qrupunun bütün nümayəndələri kimi naringi istehlak etdikdən sonra ya mədə-bağırsaq traktından xoşagəlməz simptomlar (ürək yanması, qarın ağrısı, şişkinlik) və ya dəridə sərgi və qaşınma şəklində psevdoallergik reaksiya yarana bilər. Hər ikisi çox vaxt dozadan asılıdır və ciddi sağlamlıq nəticələrini daşımır. Əgər bu meyvələrə yaxşı dözümünüz varsa, yeyin və zövq alın. Əgər siz simptomlarla naringi istehlakı arasında əlaqə görsəniz, onları dərhal dietanızdan çıxarmayın, öz optimal miqdarınızı tapmağa çalışın”, - deyə həkim yekunlaşdırıb.