Şəkərli diabet xəstələrinin ÖMRÜNÜ UZADACAQ PƏHRİZ
25 noyabr 2023 17:44 (UTC +04:00)

Şəkərli diabet xəstələrinin ÖMRÜNÜ UZADACAQ PƏHRİZ

Son tədqiqatlar göstərir ki, tip 2 diabetli insanlar tam taxıl, lif, balıq və omeqa-3 poli doymamış yağ turşuları (PUFA) ilə zəngin bir pəhriz yeyərək ölüm riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.

Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, bu, 2-ci tip diabetli insanlarda ürək-damar xəstəlikləri, demans, xərçəng və sınıq riskinin artması nəzərə alınmaqla xüsusilə vacibdir.

Araşdırmaya görə, qəhvəyi çörək, düyü kimi gündə əlavə 20 qram tam taxıl istehlak etmək ölüm riskini təxminən 16% azalda bilər. Həmçinin, gündə 5 qram lif qəbulunun artırılması (orta armud və ya iki xörək qaşığı əzilmiş buğdaya bərabərdir) ölüm riskinin 14% azalması ilə əlaqələndirilib. Həftədə əlavə balıq yemək ölüm riskinizi 5% azalda bilər. Balıq, qoz-fındıq, kətan toxumu və yarpaqlı tərəvəzlərdə olan omeqa-3 PUFA-ların qəbulunun 0,1 q artması da ölüm riskinin 13% azalması ilə bağlıdır.

Tədqiqat həmçinin digər pəhriz düzəlişlərini tövsiyə edir, məsələn:

Tərəvəz istehlakını gündə 100 q, bitki zülalını isə 10 q (fındıq, tofu, lobya, mərcimək, noxuddan) artırmaq ölüm riskini müvafiq olaraq 12% və 9% azalda bilər.

Həftədə orta hesabla iki yumurtanın (gündə 10 q) istehlakının artırılması ölüm riskinin 5% artması ilə əlaqədar olduğu üçün yumurta qəbulunun və pəhriz xolesterolunun məhdudlaşdırılması.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 5043
avatar

Fidan İlqar

Oxşar yazılar