Bəzi meyvələrin kimi həmçinin tərəvəzlərin də tam qida potensialına çatmaq üçün qabığı bütöv halda istehlak edilməlidir. Bu tərəvəzlərin qabığı antioksidantlar, lif və əsas qida maddələri ilə zəngindir. Bu da onları pəhrizinizin qiymətli hissəsinə çevirir.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, 5 tərəvəzin qabığı soyulmadan istehlak edilməlidir.
1. Kartof
Kartof əsas qidadır. Kartofun qabığı lif, vitamin, mineral və kaliumla zəngindir. Bu mineral ürək sağlamlığı və əzələ funksiyası üçün çox vacibdir. Bundan əlavə, kartof qabıqlarında qırmızı qan hüceyrələrinin funksiyasını dəstəkləyən dəmir var.
2. Kök
Kök qabığı orqanizm üçün çox sağlamdır. Kök qabığı antioksidantlar, vitamin C, B3, pəhriz lifi və fitonutrientlər kimi qida maddələri ilə zəngindir. Bu qidalar immunitet sisteminizi gücləndirir, sağlam dəri və görmə qabiliyyətini dəstəkləyir.
3. Xiyar
Xiyar qabıqları lif, vitamin və minerallarla, o cümlədən qan laxtalanması və sümük sağlamlığı üçün vacib olan K vitamini ilə zəngindir. Xiyar qabığı həmçinin sağlam dəri, saç və dırnaqları dəstəkləyən silisium ehtiva edir.
4. Badımcan
Badımcan qabığının tərkibində beyin hüceyrələrini oksidləşdirici stressdən qoruyan güclü antioksidant olan nasunin var.
5. Balqabaq
Balqabaq qabığının həzmi, əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırmaq, sümükləri gücləndirmək kimi sağlamlıq faydaları var. Balqabaq qabığı lif, C vitamini və kaliumla zəngindir.