Bir sıra məhsullar bişirdikdə tərkibindəki vitaminləri, faydalılıq xüsusiyyətlərini itirir.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, bu cür məhsullar çiy istehlak edilməlidir.
Çuğundur
Bir çox insanlar üçün çuğundur bişmiş formada istehlak edilir. Lakin belə bir məhsulun dəyəri xam çuğundurdan bir neçə dəfə aşağıdır. Çuğundur qan tərkibini, həzmi yaxşılaşdırır və qocalma prosesini ləngidir. Ancaq bu tərəvəzi uzun müddət bişirsəniz, bütün bunlar boşa çıxacaq. Buna görə mütəxəssislər, çuğunduru yalnız bir az qaynatmağı məsləhət görür.
Pomidor
Pomidor çoxlu sayda mikroelement və vitamin mənbəyidir. Xüsusilə, onların tərkibində istilik müalicəsi zamanı tamamilə itirilən maqnezium və sink var. Buna görə də, pomidoru yalnız təzə və qabığı ilə yemək tövsiyə olunur.
Bolqar bibəri
Bolqar bibərinin tərkibi C vitamini ilə zəngindir. Lakin onu bişirdikdə faydalılığı dörd dəfə itirilir. Bolqar bibəri anemiyanın qarşısını alır və müalicə edir. Tərkibindəki fermentlər həzm və arıqlamağa kömək edir.
Sarımsaq
Sarımsaq C, PP, B qrupu vitaminləri və kolinlə zəngindir. Müxtəlif viruslara qarşı mübarizədə çox təsirli vasitə hesab olunur. Sarımsağı çiy şəkildə istehlak etmək orqanizm üçün çox faydalıdır.
Zəncəfil
Zəncəfil A, C, B1, B2 vitaminləri ilə zəngindir. Bişirildikdə və ya qaynar suya əlavə edildikdə, yalnız ləzzət verir, lakin heç bir faydası yoxdur. Buna görə də, zəncəfil ən yaxşı şəkildə soyudulmuş və ya bir qədər isti içkilərə, salatlara əlavə edilir.