Həkimlər görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edəcək qidaları açıqlayıb.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, bu qidaların tərkibində göz sağlamlığını dəstəkləmək üçün nəzərdə tutulmuş vitaminlər var.
Antioksidantlarla zəngin qidalar göz sağlamlığını və yaxşı görmə qabiliyyətini artırır. Xüsusilə yaşlı insanlar yaşlandıqca görmə səviyyələri azala bilər.
Qızılbalıq
Dietoloqların fikrincə, qızılbalıq A vitamini, sink və digər göz sağlamlığı üçün faydalı maddələrin mənbəyidir.
Brokoli
Brokoli gözlərdə oksidləşdirici stressi azaltmağa kömək edən antioksidant olan əhəmiyyətli miqdarda C vitamini ehtiva edir. Brokoli həm də yaşa bağlı makula degenerasiyasının qarşısını alan A vitamini ilə zəngindir.
Kartof
Kartof yerkökü ilə müqayisədə daha çox beta-karotin ehtiva edir. Bu da gözlərin aşağı işığa uyğunlaşmasına kömək edir.
Qoz
Qozun tərkibində E vitamini, sink və omeqa-3 yağ turşuları var. E vitamini və polifenollar iltihabı azaltmağa və sərbəst radikalların zədələnməsinə qarşı qorunmağa kömək edir.
Kələm
Kələm günəş radiasiyasından göz toxumasının zədələnməsini azaltmağa və yaşa bağlı görmə problemləri riskini azaltmağa kömək edən antioksidanlar lutein və zeaxanthin ehtiva edir.