Uşaqlıqdan bir çoxumuza sadə bir qayda aşılanıb: hər günün əvvəlində və ya sonunda mütləq bir kasa isti şorba yeməlisiniz. Kimisi böyüdükcə bu yeməyi sevməyib, kimisi isə ailə ənənələrinə sadiq qalaraq bu vərdişi davam etdirib.
Lent.az xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, həzm sistemi normal işləyən yetkin insan üçün şorbanı həftədə 2-3 dəfə yemək kifayətdir.
Şorbanın hər gün menyuda olması daha çox vərdişlə bağlıdır, fizioloji zərurət deyil. Eyni zamanda yeməyin keyfiyyəti də çox vacibdir. Faydalı şorba sadəcə isti maye deyil, lif, vitamin və mineralların mənbəyidir. Ən yaxşı seçim tərəvəz şorbaları və ya yağsız ət əsasında hazırlanan bulyonlardır: toyuq, hinduşka, dovşan əti. Belə yeməklər bağırsaqların fəaliyyətini dəstəkləyir, peristaltikanı yaxşılaşdırır və orqanizmi yüngül şəkildə tox saxlayır.
Hansı şorbalardan uzaq durmaq lazımdır
çoxlu piy və yağlı ətlə hazırlanan bulyonlar
qovurma ilə və çox miqdarda yağla bişirilən şorbalar
duz və kolbasa məmulatları ilə zəngin yeməklər
tez hazırlanmış konsentrat şorbalar
Şorbaların rasiondakı üstünlükləri
su balansının qorunmasına kömək edir
həzm sisteminin işini yüngülləşdirir
artıq yemədən toxluq hissi yaradır
mədə-bağırsaq sistemi ilə bağlı bəzi xəstəliklərdə müalicəvi qidalanmanın bir hissəsi ola bilər