
Kolbasa standartları dəyişdi
0
0
Standartlaşdırma, Metrologiya və Patent üzrə Dövlət Komitəsi tərəfindən AZS 088-2003 "Bişirilmiş-hisə verilmiş kolbasalar. Ümumi texniki şərtlər", AZS 100-2003 "Bişmiş kolbasalar. Ümumi texniki şərtlər", AZS 104-2003 "Yarım hisə verilmiş kolbasalar. Ümumi texniki şərtlər" və AZS 117-2004 "Sosiskalar, sardelkalar, ət çörəkləri. Ümumi texniki şərtlər" dövlət standartlarına dəyişiklik edilib.
Komitənin mətbuat xidmətindən Lent.az-a bildiriblər ki, dəyişikliyə əsasən, məhsulların istehsalında beynəlxalq təcrübəyə əsaslanan müasir texnologiyaların tətbiqi, eləcə də məhsulların saxlanma müddətlərinin artırılmasına zəmanət verən, Səhiyyə Nazirliyi tərəfindən razılaşdırılmış resepturalar üzrə istifadə olunan konservantlar və digər qida əlavələri, həmçinin qoruyucu poliamid və s. sintetik qılafların xüsusiyyətləri nəzərə alınmaqla,
- havanın nisbi rütubəti 75-78 faiz olmaqla 20 dərəcədən 60 dərəcəyədək temperaturda bişirilmiş-hisə verilmiş kolbasaların yararlılıq müddətlərinin 60 sutkayadək,
- havanın nisbi rütubəti 75 faizdən çox olmamaq şərtilə, 0 dərəcədən 60 dərəcəyədək temperaturda bişmiş kolbasaların yararlılıq müddətlərinin 60 sutkayadək,
- havanın nisbi rütubəti 75-78 faiz olmaqla 20 dərəcədən 60 dərəcəyədək temperaturda yarım hisə verilmiş kolbasaların yararlılıq müddətlərinin 60, serviz doğramasında 20, porsion doğramalarda 30 sutkayadək,
- havanın nisbi rütubəti 75 faizdən çox olmamaq şərtilə, 0 dərəcədən 60 dərəcəyədək temperaturda sosiskalar, sardelkalar, ət çörəklərinin yararlılıq müddətlərinin 30 sutkayadək artırıla bilməsi tövsiyə edilir.
Elxan SALAHOV
Komitənin mətbuat xidmətindən Lent.az-a bildiriblər ki, dəyişikliyə əsasən, məhsulların istehsalında beynəlxalq təcrübəyə əsaslanan müasir texnologiyaların tətbiqi, eləcə də məhsulların saxlanma müddətlərinin artırılmasına zəmanət verən, Səhiyyə Nazirliyi tərəfindən razılaşdırılmış resepturalar üzrə istifadə olunan konservantlar və digər qida əlavələri, həmçinin qoruyucu poliamid və s. sintetik qılafların xüsusiyyətləri nəzərə alınmaqla,
- havanın nisbi rütubəti 75-78 faiz olmaqla 20 dərəcədən 60 dərəcəyədək temperaturda bişirilmiş-hisə verilmiş kolbasaların yararlılıq müddətlərinin 60 sutkayadək,
- havanın nisbi rütubəti 75 faizdən çox olmamaq şərtilə, 0 dərəcədən 60 dərəcəyədək temperaturda bişmiş kolbasaların yararlılıq müddətlərinin 60 sutkayadək,
- havanın nisbi rütubəti 75-78 faiz olmaqla 20 dərəcədən 60 dərəcəyədək temperaturda yarım hisə verilmiş kolbasaların yararlılıq müddətlərinin 60, serviz doğramasında 20, porsion doğramalarda 30 sutkayadək,
- havanın nisbi rütubəti 75 faizdən çox olmamaq şərtilə, 0 dərəcədən 60 dərəcəyədək temperaturda sosiskalar, sardelkalar, ət çörəklərinin yararlılıq müddətlərinin 30 sutkayadək artırıla bilməsi tövsiyə edilir.
Elxan SALAHOV
0
0
Oxşar yazılar

Küləklə bağlı xəbərdarlıq edildi
3 sentyabr 2025 , 16:25
Leysan, dolu, sel - Hava xəbərdarlığı
3 sentyabr 2025 , 16:03
Azərbaycan radiosunun binası sökülür
3 sentyabr 2025 , 15:45
Azərbaycana qrip əleyhinə peyvəndlər gətirilir
3 sentyabr 2025 , 15:33
Azərbaycanda 459 uşaq orqan gözləyir
3 sentyabr 2025 , 15:05
Kolleclərə qəbulda rəqabət - "Kəsilənlərin sayı çox olacaq"
3 sentyabr 2025 , 14:03
Bakıya yağış, rayonlara leysan yağacaq - Sabahın HAVASI
3 sentyabr 2025 , 12:46