ABŞ-dan olan tədqiqatçılar, erkən ölüm üçün gözlənilməz bir risk faktorunu qeyd ediblər.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadla verdiyi xəbərə görə, ömür uzunluğuna omeqa-3 yağı turşusu əhəmiyyətli təsir edir. Bədəndəki birləşmənin səviyyəsi aşağı olduqda, erkən ölüm ehtimalı artır.
Təcrübə çərçivəsində amerikalı həkimlər 40 mindən çox könüllünün sağlamlığını təhlil ediblər.
Alimlər hər bir xəstə üçün doymamış yağ turşusu indeksini hesablayıblar.
Nəticədə aşağıdakılar ortaya çıxıb: göstərici nə qədər yüksəkdirsə, ürək xəstəliyindən və ya xərçəngdən gənc yaşda ölmə riski o qədər az olur.
Həm də bədəndə kifayət qədər omeqa-3 səviyyəsi olan insanlar üçün ürək-damar sisteminin yaxşı bir vəziyyəti xarakterikdir.
Erkən ölüm riskini necə azaltmaq olar?
Erkən ölüm ehtimalını azaltmaq üçün omeqa-3 ilə pəhriz əlavələri qəbul etmək lazımdır.
Bununla birlikdə, tərkib yalnız bu preparatlarda deyil, bir çox qidada da mövcuddur:
• balıq;
• dəniz məhsulları;
• kətan yağı;
• ispanaq;
• ət;
• yumurta.
Pəhrizinizə kifayət qədər doymamış yağ turşuları mənbələri daxil etsəniz, ömür uzunluğu artırıla bilər.