Mütəxəssislər çörəyin bilmədiyimiz faydalarını açıqlayıblar.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, çörəyin faydalı xüsusiyyətləri tamamilə növündən, unundan və əlavələrdən asılıdır.
Artıq hamıya məlumdur ki, bərk və ya tam dənli undan hazırlanan çörək mədə-bağırsaq traktının işinə və toxunulmazlığa müsbət təsir göstərir. Taxıllarda çoxlu miqdarda kalsium, dəmir, maqnezium, manqan, kalium, fosfor, selen, sink, B vitaminləri, C və E vitaminləri, həmçinin əvəzolunmaz amin turşuları və antioksidantlar var.
Buğda çörəyi karbohidrat mübadiləsi pozğunluğu və piylənmə olmayan insanlar tərəfindən istehlak edilə bilər.
Çovdar çörəyi hamımıza tanış olan qara çörəkdir. Qara çörəyin faydalı tərəfi onun tərkibində yüksək miqdarda lif, vitamin və lizin olmasıdır. Tərkibinə və sağlamlığa faydalarına görə çovdar çörəyi ağ çörəyə üstünlük verir. Onun tərkibində daha çox kalsium, maqnezium və dəmir var. 2-ci tip diabet üçün pəhrizə daxil edilə bilər. Ölçülü istehlak edildikdə, çovdar unundan hazırlanan çörək uzun müddət toxluq hissi verir.
Taxıl qabığı və ya başqa sözlə, kəpək tərkibində zülallar, lif, B və E vitaminləri, kalsium, fosfor, dəmir və maqnezium var. Kəpək bağırsaq divarlarını təmizləmək, artıq suyu, toksinləri, yağları, ağır metalları həzm etməyə kömək edir.
Toxum taxılın vitamin, zülal və mikroelementlərlə zəngin olan ən vacib və faydalı hissəsidir. Taxıl rüşeymində B vitaminləri, xüsusilə B1, fol turşusu (folat, keçmiş vitamin B9, B11), B6 vitamini və E vitamini var.