Bir çox insanlar günlərini qəhvəsiz təsəvvür edə bilmirlər, lakin həkimlər həmişə içdiyiniz stəkanların sayına nəzarət etməyi məsləhət görür. Əks halda sağlamlığınıza ciddi zərər verə bilərsiniz.
Qəhvə çox dadlı və sağlam içkidir, nəinki canlandırır, həm də bədəni qiymətli antioksidantlar və faydalı maddələrlə təmin edir. Bununla belə, mütəxəssislərin xatırlatdığı kimi, istehlak edilə bilən kofeinin də həddi var.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, həkimlər kofeinin bizi enerjili və ayıq hiss edən stimullaşdırıcı olduğunu deyiblər.
Bu maddə mərkəzi sinir sistemini stimullaşdırır, nəticədə içdikdən təxminən bir saat sonra diqqət mərkəzində olmaq hissi yaranır. Bir insanın istehlak edə biləcəyi tövsiyə olunan maksimum kofein miqdarı bir neçə faktordan, o cümlədən yaş, ürək sağlamlığı, narahatlıq və ya hamiləlik kimi vəziyyətlərdən asılıdır. Əksər sağlam yetkinlər üçün kofeinin maksimum dozası gündə 400 mq (təxminən 3-5 fincan qəhvə) təşkil edir.
Həkimlər belə bir fakta diqqət çəkirlər ki, hətta 400 mq kofein böyük doza kimi görünə bilər, kofeni nəzarətsiz və ya kofedən əlavə enerji içkiləri və ya güclü çaylar içsəniz, onu aşmaq çox asandır.
Gündə 400 mq-dan çox kofein istehlakı bir sıra təhlükəli xəstəliklərin inkişaf riskinin artır. Böyük dozalarda kofein insanlarda yuxusuzluq, narahatlıq, əsəbilik, baş ağrıları və ishallara səbəb ola bilər. Digərləri həzmsizlik və ya qarın ağrısı ilə qarşılaşır.
Buna görə mütəxəssislər ən azı nə qədər kofein istehlak etdiyinizi hesablamağı məsləhət görürlər. Standart bir fincan dəmlənmiş qəhvə, dəmləmə üsulundan asılı olaraq 70 mq-dan 140 mq-a qədər müxtəlif miqdarda kofein ehtiva edə bilər. Orta hesabla espressonun tərkibində 30 ml-də 64 mq, amerikanoda - 100-120 qramda eyni miqdar, qara çayda - hər stəkanda 47-50 mq (çeşiddən + dəmləmə müddətindən asılı olaraq), yaşıl çayda - 29-50 mq kofein var.