Laboratoriyada yetişdirilən qəhvəni təbiisindən nə fərqləndirir? - ARAŞDIRMA
23 dekabr 2023 15:00 (UTC +04:00)

Laboratoriyada yetişdirilən qəhvəni təbiisindən nə fərqləndirir? - ARAŞDIRMA

İqlim dəyişikliyinin istehsala təsiri və böyük karbon qazı emissiyası səbəbindən ənənəvi qəhvə böhranla üzləşir. Çarəsi nədir? Hüceyrəvi kənd təsərrüfatı...

Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, hüceyrəvi kənd təsərrüfatı - məhsulları istehsal etmək üçün bioreaktorlarda hüceyrələri böyütməyin innovativ yoludur.

Bu üsulu inqilabi edən onun hava şəraitindən asılılıq və yüksək karbon qazı emissiyası kimi ənənəvi kənd təsərrüfatı problemlərindən yan keçmək potensialıdır.

Bu necə işləyir?

Alimlər Coffea arabica şitilləri ilə başlayır, gənc yarpaqları götürür və onları "kalli" adlı hüceyrə kütlələri yaratmağa məcbur edirlər. Bu hüceyrə kütlələri xüsusi mühitlərdə və maye ilə doldurulmuş kolbalarda diqqətli böyümə mərhələlərindən keçir. Sonra dalğa bioreaktorlarında ölçüləri genişləndirilir. Yığılan hüceyrələr dondurularaq qurudulur, qovrulur. Ənənəvi qəhvə ilə müqayisədə dad, aroma və kimyəvi tərkib baxımından hərtərəfli sınaqdan keçirilir.

Ekoloji faydalar heyrətamizdir: torpaq və su ehtiyatlarının azalması, pestisidlərin istifadəsi, eləcə də karbon qazı emissiyaları. İqtisadi baxımdan bu, iqlim və geosiyasi qarışıqlıq şəraitində qəhvə qiymətlərini sabitləşdirə bilər. Bununla belə, problemlər qalmaqdadır - dadın dəqiqləşdirilməsinə ehtiyacı var və tənzimləyici maneələr aradan qaldırılmalıdır.

Kənd Təsərrüfatı və Qida Kimyası Jurnalında dərc olunan bu araşdırma dayanıqlı qəhvə istehsalının perspektivli gələcəyini göstərir. Bir neçə dəyişikliklə, laboratoriyada yetişdirilən qəhvə sevimli içkimizin gələcəyini təmin edən ekoloji cəhətdən təmiz bir alternativ ola bilər. Laboratoriyada yetişdirilən qəhvə tezliklə ənənəvi səhər içkisini əvəz edəcəyi ehtimal edilir.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 3561
avatar

Fidan İlqar

Oxşar yazılar