Alimlər kartofun sağlamlıq üçün gözlənilməz faydalarını aşkar ediblər.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, kartofdan müntəzəm istifadə orqanizmi bir sıra xəstəliklərdən qoruya bilər.
Tədqiqatda yaşı 30 və daha yuxarı olan 2500-dən çox iştirakçı yer alıb. Alimlər zamanla onların yemək vərdişlərini və sağlamlıq durumlarını təhlil ediblər.
İştirakçıların 36 faizi bişmiş, 28 faizi qızardılmış, 14 faizi kartof pürəsi, 9 faizi qaynadılmış kartofa üstünlük verib. Maraqlıdır ki, qızardılmış kartof istehlak edən iştirakçılarda müxtəlif sağlamlıq problemləri riski daha az idi.
Məlum olub ki, qızardılmış kartof yeyən və eyni zamanda aktiv idman edən böyüklər arasında 2-ci tip diabetin inkişaf ehtimalı 24 faiz, trigliserid səviyyəsinin artması riski isə 26 faiz azalıb.