Elm adamları demensiya riskini artıran spirtli içkiləri açıqlayıb.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, alkoqollu içkilərin müəyyən növləri beynin boz maddəsi üçün xüsusi risk yaradır, demensiya və Alzheimer xəstəliyinin inkişaf ehtimalını artırır.
Tədqiqatlar təsdiqləyir ki, pis həyat tərzi seçimləri və alkoqoldan sui-istifadə qocalıq demensiyasına kömək edə bilər. Alimlər müxtəlif alkoqollu içkilərin beyinə təsirinə xüsusi diqqət yetirərək vurğulayırlar ki, orta dərəcədə istehlak boz maddəyə də təsir edə bilər, onun sıxlığını azaldır və geri dönməz nəticələrə gətirib çıxarır.
Ən böyük zərər yağ, şəkər və əlavələrlə zəngin içkilərdir. Tədqiqatlar göstərir ki, həftədə 1-7 porsiya şəkərli spirtli içki qəbul edən insanlarda Alzheimer xəstəliyinə tutulma riski bu cür içkilərdən çəkinənlərlə müqayisədə 1,91 dəfə çoxdur. Həftədə 7 porsiyadan çox istehlak edənlər 2,55 dəfə artan risklə üzləşirlər.
Şərablar, spirtli içkilər və aşağı karbohidratlı pivələr bu kontekstdə daha az zərərli hesab edilir. Bununla belə, hətta bu cür içkilər həddindən artıq və ya yağlı və şəkərli içkilərlə birlikdə istehlak edildikdə, beyin funksiyası üçün düzəlməz nəticələr verir.