Dietoloq Qalina Senik düzgün qidalanmaya haradan başlamağın vacib olduğunu açıqlayıb.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisin fikrincə, daha sağlam pəhrizə keçmək üçün kiçik addımlarla başlamaq lazımdır.
Onun sözlərinə görə, birincisi, menyunu planlaşdıra, porsiyaları tədricən azalda və zərərli qidaları daha sağlam alternativlərlə əvəz edə bilərsiniz:
“Adi şirniyyatları daha az şəkər və yağ ehtiva edən tünd şokoladla əvəz etmək vacibdir. Kolbasa və sosiska kimi qidaları təbii ətlə, günəbaxan yağını isə kətan toxumu, zeytun və ya qoz yağı ilə əvəz edilə bilər. Bunlar düzgün bəslənməyə keçid yolunda ilk mühüm addımlar olacaq. Mayonez xama və ya qatıqla əvəz edilməlidir. Eyni zamanda sağlamlıq üçün də faydalı olan vitaminlər və Omeqa-3 turşuları ilə zəngin olan balıqların istehlakının artırılması vacibdir.
Pəhrizdə ispanaq, şüyüd, cəfəri, reyhan və kahı kimi çoxlu göyərti və yaşıl tərəvəzlər də olmalıdır. Sağlam fermentləşdirilmiş süd məhsullarına bədənimiz üçün lazım olan bifidobakteriyalarla zəngin olan kefir, fermentləşdirilmiş bişmiş süd, qatıq, xama və pendir daxildir. Tərkibində vitamin və minerallar olan qoz-fındıq, gavalı, kişmiş, xurma və şaftalı kimi quru meyvələr də sağlam pəhrizin bir hissəsi ola bilər.
Yerkökü, qırmızı bolqar bibəri və lobya kimi tərəvəzlərin gündəlik istehlakı isə orqanizmi fosfor, kalsium və B vitaminləri ilə təmin edir. Tünd şokolad isə öz növbəsində onkoloji, ürək-damar xəstəliklərinin və vaxtından əvvəl qocalmanın əla profilaktikası hesab olunur. Bu pəhriz dəyişiklikləri ümumi sağlamlığınızı yaxşılaşdırmağa və aktiv həyat tərzini saxlamağa kömək edəcək”.