Tanınmış jurnalist və prodüser Den Buettner dünyanın ən sağlam səhər yeməyini təşkil etdiyinə inandığını bildirib.
Lent.az xəbər verir ki, 20 ildən çox müddət insanların yedikləri ilə maraqlanan jurnalist bunun haqqında danışıb.
"20 il 100 yaşlı insanların yediyi yeməkləri öyrənməyə sərf etdim... Nikoyanın (Kosta Rika) tənha bir guşəsində bəlkə də dünyanın ən sağlam səhər yeməyini tapmışam", - Den bildirib.
Onun sözlərinə görə, yerli sakinlər hər gün saat 04:00-da oyanırlar. Gil sobalarda odun yandırır, qarğıdalı xəmirini odun külü ilə qarışdırır və ondan isti gil boşqablarda tortlar hazırlayırlar. Onlar həmçinin düyüyə əlavə etməzdən əvvəl təxminən bir saat soğan, qırmızı bibər, yerli otlar ilə qara lobya yavaş-yavaş qaynadırlar.
Qarğıdalı tortillalarının aşağı glisemik indeksi olan bütün taxıl kompleks karbohidratlarının əla mənbəyi olduğu qeyd olunur. Taxta külü qarğıdalının hüceyrə divarlarını parçalayır, niasini (hüceyrə siqnalı və DNT təmirində rol oynayan B vitamini) hazırlayır və amin turşularını buraxır ki, orqanizm onları udsun.
Qara lobya göyərti ilə eyni piqment antosiyaninləri (antioksidanlar) ehtiva edir. Onlar yoğun bağırsağı təmizləyir, qan təzyiqini aşağı salır və insulinin miqdarına nəzarət edir. Kalium və B vitaminləri kimi folatlarla da zəngindir. Lobya və düyü birləşməsi bütöv bir zülal yaradır, yəni bədənə lazım olan bütün amin turşularını verir.