Düzgün qidalanma bir çox xəstəliklərin inkişafının qarşısını ala bilər. Yaş insult üçün əhəmiyyətli bir risk faktoru hesab edilsə də, həyat tərzi çox vaxt kritikdir. Həkimlər insult riskini 59 faiz azalda və ümumi sağlamlığınızı yaxşılaşdıra bilən məhsulları açıqlayıblar.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, araşdırmalara görə, insultların təqribən 90 faizi aterosklerozdan qaynaqlanır, bu prosesdə damarlarda yağlı lövhələr əmələ gəlir ki, bu da damarların tıxanmasına və beyni qan tədarükündən məhrum edərək insulta səbəb ola bilər.
Tayvanda Buddist könüllülər üzərində aparılan bir araşdırma vegetarian pəhrizə riayət etməyin işemik insult ehtimalını 59 faiz azalda biləcəyini təsdiqləyir.
Qidalanma yüksək xolesterol, hipertoniya, 2-ci tip diabet, artıq çəki və ya piylənmə də daxil olmaqla risk faktorlarının azaldılmasında mühüm rol oynaya bilər. Mütəxəssislər qida rasionunuza müxtəlif bitki mənşəli qidaları daxil etməyi tövsiyə edirlər.
Meyvələr, tərəvəzlər, bütün taxıllar, lobya, qoz-fındıq və toxumlar müxtəlif sağlamlıq problemlərinin riskini azaltmaqda təsirli olan güclü birləşmə yarada bilər. Bu, bitki əsaslı pəhrizlərin adətən doymuş yağda az olması və normal xolesterol, qan təzyiqi və qan şəkəri səviyyələrini saxlamağa kömək edən lif, vitaminlər, minerallar və iltihabəleyhinə birləşmələrlə zəngin olması səbəbindən baş verir. Bu pəhriz həmçinin əvvəllər ürək-damar xəstəlikləri ilə əlaqəli olan minimum miqdarda işlənmiş qidaları ehtiva edir.