Şiş kabab ölkədə açıq istirahət və ya yay tətili zamanı əsas yemək hesab olunur. Hər kəs bunun ən sağlam qida olduğunu bilir. Yalnız kömür üzərində bişmiş ətin faydalı xüsusiyyətləri olmadığını söyləmək düzgün olardı. Həm də çoxlu əks göstərişlərə malikdir.
Lent.az xəbər verir ki, şiş kabab qızardılmış və yağlı yemək olduğundan pəhriz yeməyi deyil.
Sağlam qidalanma prinsiplərinə riayət etmək istəyənlər üçün barbekü ən yaxşı seçim olmaya bilər”, - qastroenteroloq İlnaz Qataullina bildirib. Şiş kababın faydaları yalnız düzgün hazırlıq və orta istehlak ilə müzakirə edilə bilər.
Şiş kababın faydaları
1. Heyvan zülalının və amin turşularının mənbəyidir, onsuz hüceyrələrin qurulması və orqanizmin fəaliyyəti qeyri-mümkündür.
2. Tərkibində yağda həll olunan A, E, D, B qrupu vitaminləri, dəmir var.
3. Kömür bişirmə üsulu ətin çox yağ itirməsinə və sobada bişirildiyindən daha az kalorili olmasına səbəb olur.
Şiş kababın zərəri
1. Əsas problem kömürün üzərinə düşəndə kanserogen xüsusiyyətlərə malik maddələr (benzopirenlər) əmələ gətirən yağdır. Buxarlananda onlar ətin içinə düşürlər.
2. Növbəti təhlükəli nöqtə kanserogenlər benzopiren və heterosiklik aromatik aminlərin cəmləşdiyi ət qabığıdır.
3. Pis bişmiş ət həm də sağlamlığa təhlükə yaradır ki, bu da tərkibində bakteriyaların qalmasına səbəb ola bilər.
Kim kabab yeyə bilməz?
Əvvəla, uzun müddət ət yeməyən şəxs kabab yeməməlidir. İkincisi, yemək yüksək xolesterol, həzm sisteminin kəskin və xroniki xəstəlikləri və ürək-damar xəstəlikləri üçün kontrendikedir. Buna görə də, həzm sistemi xəstəlikləri və ya xolesterol ilə bağlı problemlər varsa, balıqdan və ya quş ətindən kabab bişirmək daha yaxşıdır.