Tərəvəzlər sağlam qidalanmanın açarıdır. Araşdırmalara görə, tərəvəzlər bəzi insanlarda mədə problemlərinə səbəb ola bilər.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər həssas həzm sistemində şişkinlik və narahatlığa səbəb olan dörd tərəvəzi açıqlayıblar.
Brokoli və gül kələm qidalandırıcı olsa da, həzm zamanı qaz və narahatlığa səbəb olan kompleks karbohidratları ehtiva edir. Bu tərəvəzlərin tərkibində çətin həzm olunan karbohidratlar və lif var ki, bu da fermentasiya zamanı qazların əmələ gəlməsi səbəbindən şişməyə səbəb olur.
Zülal və liflə zəngin olan lobya və mərcimək də oliqosakaridlər səbəbiylə şişkinliyə səbəb ola bilər. Bu paxlalıların tərkibində qazın əmələ gəlməsinə səbəb olan, narahatlığa səbəb olan həll olunan lif var.
Sağlamlıq faydaları ilə tanınan kələm, həzm zamanı qaz və şişkinliyi təşviq edən FODMAP və kükürd birləşmələrini ehtiva edir.
Dadı ilə məşhur olan soğan, xüsusilə əsəbi bağırsaq sindromu (İBS) və ya fruktoza malabsorbsiyası olan insanlarda şişməyə səbəb ola biləcək fruktanları, çətin həzm olunan karbohidratları ehtiva edir.