Mətbəxdə taxta qaşıqdan  istifadə təhlükəlidirmi?
24 dekabr 2025 10:14 (UTC +04:00)

Mətbəxdə taxta qaşıqdan istifadə təhlükəlidirmi?

0

Silikon şpatellər və plastik spatulalar dövründə taxta qaşıqlar bir qədər köhnə alət kimi görünsə də, onlar populyarlığını itirmir.

Lent.az xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, bu, taxta qaşıqların rahat, uzunömürlü və ekoloji cəhətdən təmiz alət olmasından irəli gəlir. Onlar peşəkar aşpazların və kulinariya həvəskarlarının mətbəxində hələ də öz yerini qoruyur. Taxta qaşıqları niyə mətbəx ləvazimatları arasında saxlamağın vacib olduğunu və mətbəxdə təhlükəsizliyi qorumaq üçün onlara necə düzgün qulluq edilməli olduğunu izah edib.

Taxta qaşıqlar əlin içinə rahat oturur və istifadəsi intuitivdir. Onlar qazan və tavaların səthini cızmır, illərlə istifadə oluna bilir. Yerli istehsalçıların məhsullarını seçdikdə isə həm də dayanıqlı həyat tərzini dəstəkləmiş olursunuz. Taxta material əldən sürüşmür və uzun müddət qarışdırma zamanı rahatlıq yaradır.

Mətbəxdə təhlükəsizlik

Bakteriyalarla bağlı narahat olmağa dəyməz. Taxta qaşıqların və ya kəsmə taxtalarının qida zəhərlənməsinə səbəb olduğuna dair heç bir sübut yoxdur. Plastik, metal və silikon kimi bütün materialların öz üstünlükləri və çatışmazlıqları mövcuddur. Bir çoxları taxta qaşıqların məsaməli olmasını mənfi cəhət hesab edir, lakin əslində bu, onların üstünlüyüdür.

Taxta az miqdarda suyu və bakteriyaları özünə çəkir, bu da onların səthdə çoxalmasının qarşısını alır. Bundan əlavə, ağac bakteriya və parazitlərdən qorunmaq üçün təkamül nəticəsində formalaşmış təbii antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir.

Taxta qaşıqlara qulluq

Ən vacib məqam yuyulduqdan sonra onları tam qurulamaqdır. Qaşıq ən azı 24 saat açıq havada saxlanmalıdır ki, tam qurusun. Bunun üçün xüsusi altlıqlardan istifadə etmək rahatdır. Belə halda qaşıq sapı aşağı, qarışdırılan hissəsi isə yuxarı vəziyyətdə dayanır, bu da suyun axmasına və hava dövranının yaxşılaşmasına kömək edir.

Taxta qaşıqları suda uzun müddət saxlamaq olmaz və onların vəziyyətini mütəmadi olaraq yoxlamaq vacibdir. Əgər taxta çatlamağa başlayırsa və ya tam qurumursa, onu dəyişdirməyin vaxtı çatıb. Eyni qayda taxta kəsmə lövhələrinə də aiddir. Əgər üzərində dərin cızıqlar və çatlar yaranıbsa, sağlamlığınızı riskə atmayın və yenisini alın.

Taxta qaşıqlar sadəcə nostalji deyil, həm də praktik və təhlükəsiz mətbəx alətidir. Onlar rahat, zövqlü, ekoloji cəhətdən təmizdir və hətta təbii antimikrob xüsusiyyətlərə malikdir. Əsas məsələ düzgün qulluqdur: yumaq, qurulamaq və köhnəlmiş qaşıqları vaxtında yeniləmək. Unutmayın ki, müasir mətbəx texnologiyaları dövründə belə klassika heç vaxt dəbdən düşmür.
 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
0
# 354

Oxşar yazılar