Bioloq Tatyana Matveyeva təbii GMO olan məhsulları açıqlayıb.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisin fikrincə, təbii GMO-lar ikiotlu bitkilərin təxminən 7 faizində, yəni çay, fıstıq, zoğal, qaragilə, xurma, tütün, şirin kartof və bir çox başqa məhsullarda olur.
Onun sözlərinə görə, ilk təbii GMO 1983-cü ildə “nicotiana glauca” tütünündə tapılıb:
“Bu bakteriyalar kənd təsərrüfatı üçün kifayət qədər problem yaradır, çünki məhsuldarlığı azaldır. Buna görə də insanlar onları öyrənməyə başlayıblar. Məlum olub ki, bakteriya bitkiyə yoluxduqda öz DNT-sinin bir parçasını oraya daxil etməyi bacarır. Nəticədə bu DNT bitkilərdə işləməyə başlayır. İkiotlu bitkilərin təxminən 7 faizinin genomlarında aqrobakterial infeksiyaların izləri var, lakin hələ də genomda öz izlərini saxlaya bilən viruslar var”.