Bir çox turist İtaliyaya təkcə məşhur görməli yerlər və mənzərələr üçün deyil, həm də əfsanəvi yerli yeməkləri dadmaq üçün səyahət edir. Bununla belə, məşhur turist küçələrində əsl italyan mətbəxi ilə heç bir əlaqəsi olmayan, insanları tələyə salan restoranına düşmək riski böyükdür.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, İtalyan kulinariya mütəxəssisləri turistləri tələyə salan restoranlarını necə müəyyənləşdirmək barədə də danışıblar.
İtaliyada yaxşı restoranı necə seçmək olar?
1. Regional qida prioritetdir. Olduğunuz bölgəyə xas olan yeməklərə diqqət yetirin.
Aşpaz Ettore Bokhia izah edir: "Biz italyanlar regional yeməklərin qeyd olunduğu yerlərə gedirik". Aşpaz Lorenzo Niqro belə deyir: "Həmişə yerli istehsal olana baxın və mümkün qədər çox yemək dadın".
2. Daha kiçik bir yer seçin. "TikTok" və "Instagram" tövsiyələrindən çəkinin. Lorenzo deyir: "Turistlər həmişə yemək üçün düzgün yer seçmirlər, əksinə tendensiyaları və ya ən böyük növbənin olduğu yeri izləyirlər. Ən yaxşı yeməkləri olan yerlər kiçik olacaq və diqqətdən kənarda qalacaq".
3. Yerli sakinlərdən soruşun. Restoranlar axtararkən yerli "Facebook" qruplarını yoxlamağı, otel konsyerjindən tövsiyələr almağı və ya italyan bloqqer tərəfindən yaradılmış “gizli daşlar”ı tapmaq üçün “Conosco un posto” (“Mən bir yer bilirəm”) proqramına baxmağı tövsiyə edir.
4. Google-da düzgün axtarış edin. Ettore deyir: “Bir italyan olaraq, yaxşı restoranlar tapmaq istəsəm, İnstaqramda “Ristorante” açar sözünü və şəhər adı “Ristorante Milano” üçün axtarış edərdim.
Turistləri tələyə salan restoranı necə bilmək olar?
1. Restoranlar bütün gün açıqdır. Yerli sakinlərin xidmətində olan restoranda nahar və şam yeməyi arasında fasilə olacaq. Əgər bir yerdə günün istənilən vaxtı yemək verilirsə, çox güman ki, bu, turistlər üçündür.
2. Bir neçə dildə menyu. Menyuda ingilis dilini görmək xoş ola bilər, amma turist tələsinə düşə bilərsiniz. Ettore xəbərdarlıq edir: "Bir çox dildə menyular və ya yeməklərin fotoşəkilləri olan restoranlardan çəkinin". Bir neçə dilə tərcüməsi olan yerlərə getməməlisən.
3. Böyük menyu. Böyük yemək seçimi də turist tələsinin əlamətidir. La Mia Mamma məsləhət görür: "Bir çox müxtəlif reseptlərdən çox kiçik menyusu olan bir yer seçin - keyfiyyət kəmiyyətdən daha vacibdir".
4. Çoxlu inqrediyentlər. Deyirlər ki, yemək də sadə olmalıdır. "Reseptdə çoxlu inqrediyentlər yeməyin daha az orijinal olması deməkdir" deyə İtalyan aşpazları izah edirlər.
5. Çöldə ofisiantlar. Əgər kimsə sizi küçə kənarındakı restorana cəlb etməyə çalışırsa, bu, çox güman ki, turist tələsidir. "Otantik restoranlarda turistləri inandıran "buttadentro" (qapıdakı satıcılar) yoxdur" deyə La Mia Mamma izah edir. Lorenzo razılaşır: Çöldə gözləyən və sizi içəri girməyə inandırmağa çalışan hər hansı bir heyət "böyük bir heçlikdir".