Niyə bir həftəlik yemək bişirmək  olmaz? - SƏBƏB
10 iyun 2025 12:13 (UTC +04:00)

Niyə bir həftəlik yemək bişirmək olmaz? - SƏBƏB

Bir çox insan vaxta qənaət etmək və işdən sonra mətbəxdə vaxt keçirməmək üçün yeməkləri bir neçə gün əvvəldən hazırlayır.

Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, lakin həkimlər bu vərdişi tövsiyə etmir və bunun səbəbləri var.

Bir həftəlik yemək bişirmək niyə zərərlidir?

Qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssislər bildirirlər ki, əvvəlcədən hazırlanan yeməklər zərərli bakteriyalarla çirklənmə riski daşıyır. Üstəlik, uzun müddət saxlanılan yeməklər həm dadını, həm də qida dəyərini itirir. Mütəxəssislərin fikrincə, yeməyin bir neçə dəfə isidilməsi onun tərkibindəki vitaminləri və faydalı maddələri məhv edir. Həm də bəzi məhsullar təkrar qızdırıldıqda sağlamlıq üçün çox zərərli olan kanserogen maddələr əmələ gələ bilər.

Əgər bişirilmiş yeməklər soyuducuda birlikdə saxlanılırsa, bu, çarpaz çirklənmə riski yaradır,  yəni bir məhsuldakı mikroblar asanlıqla digərinə keçə bilər, xüsusən də qablar hava keçirməyən şəkildə bağlanmayıbsa. Saxlama qaydalarına əməl olunmadıqda, qida məhsullarında salmonella və bağırsaq çöpləri kimi təhlükəli bakteriyalar sürətlə çoxala bilər.

Hazırlanmış yeməklər soyuducuda necə düzgün saxlanmalıdır?

Həkimlər tövsiyə edir ki, bişmiş yeməkləri soyuducuya hazırlandıqdan 2 saat sonra, isti havalarda isə 1 saat ərzində yerləşdirmək lazımdır.

Saxlama müddətləri yeməyin növündən asılı olaraq dəyişir:

Ət yeməkləri və şorbalar – ən çox 3 gün

Düyü, sıyıqlar və zapekankalar – 3 günə qədər

Digər yeməklər – ən çox 4 gün

Temperatur rejiminə, gigiyenaya və düzgün saxlama qaydalarına əməl etməklə həm qida zəhərlənmələrinin qarşısını almaq, həm də yeməklərin faydalı dəyərini qorumaq mümkündür.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 746

Oxşar yazılar