Yumurta amin turşular, vitaminlər və minerallarla zəngindir. Ancaq bu məhsulun bütün hissələri tərkibində eyni deyil. Toyuq yumurtası orqanizmin sağlamlığı üçün lazım olan hər şeyi ehtiva edən unikal məhsuldur. Bununla belə, yumurtanın ağının sarısından daha çox istehlak üçün faydalı olduğuna dair bir fikir var.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, dietoloq Lauren Manakerin fikrincə, həddindən artıq yumurta istehlakının ürək-damar xəstəlikləri və ölüm riskinin artması ilə əlaqəlidir.
Onun sözlərinə görə, yumurtanın ağı sarısından daha qidalıdır:
“Kalorilərini izləyənlər üçün yumurta ağları böyük bir əlavə ola bilər, çünki hər porsiyada 20 kaloridən azdır. Adi yumurtanın ağında cəmi 17 kalori olduğu halda, sarısında 55 kalori var. Yumurta ağının bədən toxumalarını qurmaq və təmir etmək, immunitet sistemini qorumaq kimi müxtəlif funksiyaları var. Hormonlar, fermentlər, vitaminlər və minerallar da daxil olmaqla maddələrin qan vasitəsilə daşınmasına kömək edir. Bir yumurta sarısı təxminən 2 qram doymuş yağ da daxil olmaqla təxminən 5 qram yağ ehtiva edir. Orta hesabla böyük bir yumurta sarısı 210 milliqram xolesterol ehtiva edir, bu da bədəninizdə yüksək xolesterol səviyyəsinin olub olmadığını nəzərə almaq vacibdir”.