“30-30-3” adlı yeni pəhriz internetdə populyarlıq qazanır. Bu pəhrizin əsas prinsiplərini təfərrüatı ilə izah edən videoçarx xeyli diqqət çəkib və sosial şəbəkələrdə aktiv müzakirələr yaradıb.
Lent.az xəbər verir ki, konsepsiya klinik tibb və allergiya/immunologiya üzrə ixtisaslaşan şura tərəfindən sertifikatlaşdırılmış həkim və nutritionist Dr. Amy Şah tərəfindən təklif edilib.
30-30-3 pəhrizinin əsas prinsipləri:
Səhər yeməyi üçün 30 qram protein: Şah günə proteinlə zəngin səhər yeməyi ilə başlamağın vacibliyini vurğulayır. "İlk yeməkdə zülal istehlak etmək bağırsaqların sağlamlığını yaxşılaşdırmağa, qida istəklərini azaltmağa və qan şəkərinin səviyyəsini sabitləşdirməyə kömək edir".
Gün ərzində 30 qram lif: Dietoloq lifin sağlam bağırsaq mikrobiomunun saxlanmasında əsas rol oynadığını qeyd edir. Gündə otuz qram lif faydalı bağırsaq bakteriyalarını qidalandırmağa və ümumi sağlamlığı dəstəkləməyə kömək edir. Lif təkcə həzmi yaxşılaşdırmır, həm də qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə və dolğunluq hissini təşviq etməyə kömək edir.
Gündəlik üç probiotik qida: Probiyotikləri diyetinizə daxil etmək bağırsaq sağlamlığı üçün vacibdir. Canlı faydalı bakteriyalar və ya maya olan probiyotiklər bağırsaq bakteriyalarının tarazlığını qorumağa, həzmi yaxşılaşdırmağa və immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir. Şah gündəlik rasionunuza qatıq, kefir və duzlu kələm kimi üç probiotik qida daxil etməyi tövsiyə edir.
Digər dietoloqlar qeyd edirlər ki, "30-30-3" konsepsiyası sadəliyi, davamlılığı və ciddi məhdudiyyətlərin olmaması ilə cəlbedicidir. Bu yanaşma bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdıra, çəkini idarə etməyə kömək edə, ürək xəstəliyi, diabet və bəzi xərçəng növləri kimi bəzi xroniki xəstəliklərin riskini azalda və psixi sağlamlığı yaxşılaşdıra bilər.
Ancaq bu pəhriz hər kəs üçün uyğun deyil. Yüksək lifli pəhrizə öyrəşməyənlərdə 30 qram lif yemək mədə-bağırsaq narahatlığına səbəb ola bilər. Böyrək xəstəliyi olan insanlar diqqətli olmalıdırlar, çünki pəhrizdə yüksək miqdarda protein böyrəklərə ağır təsir göstərə bilər.