Sitrus meyvələri düzgün istifadə edilmədikdə faydalı ola bilər. Portağal, limon, əhəng, qreypfrut və naringi öz fərqli parlaq ləzzəti ilə tanınır. Onların hamısı güclü antioksidant olan C vitamini ehtiva edir. Bu vitamin immunitet sistemini dəstəklədiyi, kollagenin əmələ gəlməsinə və dəmirin udulmasına kömək etdiyi üçün sitrus meyvələrinə qışda daha üstünlük verilir.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, dietoloq Ekta Singhual bu meyvələri yeməkdən dərhal sonra istehlak etməməyə çağırır.
Onun sözlərinə görə, sitrus meyvələri həzmə təsir göstərir:
“Onların turşuluğu mədə narahatlığı və ya ürək yanmasına səbəb ola bilər. Bu meyvələrdə müəyyən birləşmələrin olması yeməkdən dərhal sonra istehlak edildikdə bəzi qida maddələrinin udulmasına mane ola bilər. Şişkinlik və ya qaz səbəbiylə problemlər də yarana bilər.
Sitrus meyvələrində təbii şəkər olsa da, nahardan sonra onları yemək qan şəkərinizin səviyyəsinin yüksəlməsinə və sonra çökməsinə səbəb ola bilər. Bu səbəbdən insan özünü yorğun hiss edəcək və əlavə qəlyanaltılar yeyəcək. Bundan əlavə, yeməkdən dərhal sonra meyvə yemək həddindən artıq yeməyə və nəticədə çəki artımına səbəb ola bilər. Bu, bəzilərini təəccübləndirə bilər, lakin sitrus meyvələri hətta dərmanlarla qarşılıqlı əlaqədə ola bilər, onların udulmasına və effektivliyinə təsir göstərir.
Xolesterolu azaltmaq üçün istifadə edilən dərmanlar qreypfrutla birlikdə qəbul edildikdə təsirini dəyişə bilər. Yüksək qan təzyiqi və anginanın müalicəsində istifadə edilən dərmanlar sitrus meyvələrinə təsir göstərə bilər və bu, potensial olaraq qanda dərman səviyyəsinin artmasına səbəb ola bilər”.