Düzgün qidalanma ürək sağlamlığının qorunmasında əsas rol oynayır. Ürəyinizi xəstəliklərdən qorumaq və daha yaxşı hiss etmək üçün qida rasionunu nəzərdən keçirmək lazımdır.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, bədəninizi ehtiyac duyduğu qidalarla təmin etmək üçün pəhrizinizə bir sıra sağlam qidaları daxil etməlisiniz.
Sellüloza
Gününüzə “pis” xolesterini azaltmağa kömək edən həll olunan liflə zəngin olan yulaf və ya sıyıqla başlayın.
Sterollar və stanollar
Bəzi meyvələr, tərəvəzlər, qoz-fındıq və toxumlarda xolesterolun udulmasını maneə törədən sterollar və stanollar var. Badam, fıstıq, zeytun yağı və kələmi əla seçim ola bilər.
Sarımsaq
Yeməkdə sarımsağın istifadəsi qan təzyiqi və xolesterin səviyyəsini aşağı salmaqla ürəyinizə faydalı təsir göstərə bilər. Bununla belə, əlavələr qəbul etməzdən əvvəl həkiminizlə məsləhətləşin.
D vitamini
Qızıl balıq, ton balığı, zənginləşdirilmiş süd və portağal suyu ürək sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynayan D vitamini ehtiva edir. D vitamini əlavələrinin qəbulu həkiminiz tərəfindən tövsiyə oluna bilər.
Omeqa-3 yağ turşuları
Somon və skumbriya kimi yağlı balıqlarda omeqa-3 yağ turşuları var ki, bu da damarların təmiz olmasına və qan təzyiqinin normal olmasına kömək edir. Lazım gələrsə, həkiminiz balıq yağı tabletləri qəbul etməyi tövsiyə edə bilər.
Yaşıl çay
Yaşıl çay içmək, tərkibindəki kateşinlər, xolesterolu azaltmağa kömək edən kimyəvi maddələr sayəsində ürək xəstəliyi və insult riskinizi azalda bilər.
Likopen
Pomidorda ürək xəstəliyi riskini azalda bilən likopen var. Ən yaxşısı onu təbii qidalardan almaqdır, lakin lazım gələrsə, əlavələr qəbul edə bilərsiniz.
Pektin
Alma və çiyələk kimi meyvələrdə LDL xolesterolu azaltmağa kömək edən pektin var.