Kastiliya-La Mançi Universitetinin (UCLM) alimləri müəyyən ediblər ki, orta miqdarda şərab istehlakı dəri, mədə və beyin şişləri də daxil olmaqla bəzi xərçəng növlərinin inkişaf riskini azalda bilər.
Lent.az-ın xarici mətbuata istinadla xəbərinə görə, alimlər Cochrane, Scopus, veb of Science və MEDLİNE (PubMed) bazalarından 73 yüksək keyfiyyətli tədqiqat seçiblər. Təhlilə yalnız şərab istehlakı ilə yuxarı mədə-bağırsaq, böyrək, ağciyər və düz bağırsaq, dəri, mədəaltı vəzi, beyin, ağciyər və ginekoloji toxumaların xərçəngi arasındakı əlaqəni qiymətləndirən tədqiqatlar daxil edilib.
Daxil edilən məqalələrin nəşr müddəti 1986-2021-ci illər arasında dəyişib və tədqiqatlarda Avstraliya, Qərbi Avropa və Şimali və Cənubi Amerikadan 18-103 yaş arası 4.346.504 insan iştirak edib.
Təhlil şərab istehlakı ilə xərçəng riski arasında heç bir əlaqə tapmayıb. Bunun əksinə olaraq, şərab xüsusilə beyin, ağciyər, dəri və mədəaltı vəzidə şiş riskinə qarşı qoruyucu tendensiyalar göstərib. Bunun səbəbi, iltihabı azaldan və hüceyrələri reaktiv oksigen növlərindən zədələnmədən qoruyan fitoestrogenlər və antioksidantlar kimi şərab komponentləri ola bilər. Həmçinin, mədə turşusunu artıran içki, Helicobacter pylori kimi mikroorqanizmlərin inkişafına maneə törədə bilər: bu bakteriya mədə xərçəngi üçün əsas risk faktorudur
Seçilmiş nəşrlər şərab istehlak səviyyələrini sənədləşdirməyib. İstehlak olunan şərabın miqdarı, pəhriz, həyat tərzi və sosial-iqtisadi vəziyyət nəzərə alınmaqla, içkinin xərçəng riskinə həqiqi təsirini müəyyən etmək üçün daha çox araşdırmaya ehtiyac var.