Limon sağlamlığın müxtəlif aspektlərini dəstəkləyən C vitamini və antioksidantlarla zəngindir. Məsələn, limon suyu böyrək daşı riskini azaltmaq, C vitamini qəbulunu təşviq etmək və sağlam həzmi dəstəkləmək üçün populyarlıq qazanmışdır.
Lent.az-ın xarici mətbuata istinadən məlumatınagörə, ancaq bunlar onun bütün üstünlükləri deyil, Onu rasionunuza daxil etmək üçün bir sıra məsləhətlər var.
1. Böyrək daşlarının əmələ gəlməsinin qarşısını alır
Sidik sitratı adlanan zəif turşunun səviyyəsini artırmaq və sidiyin qələviliyini artırmaq böyrək daşlarının əmələ gəlməsinin qarşısını almağa kömək edə bilər.
Məlumata görə, hər gün su ilə qarışdırılmış dörd unsiya limon suyu konsentratı içmək böyrək daşlarının əmələ gəlməsinin qarşısını almağa kömək edə bilər.
2. Ürək sağlamlığını dəstəkləyir
Limon C vitamini və ürək sağlamlığını dəstəkləyən digər antioksidantlarla zəngindir.
Kifayət qədər C vitamini istehlak etmək hüceyrələri sərbəst radikalların zədələnməsindən qoruyur. Bu, infarkt və vuruş riskini artıran aterosklerozun (damarlarda lövhə yığılması) qarşısını almağa kömək edə bilər.
3. Dəmirin udulmasını yaxşılaşdırır
Bir limonda dəmirin mənimsənilməsi və ürək xəstəlikləri riskinin azaldılması üçün vacib olan C vitamininin gündəlik dəyərinin 30 faizdən çoxu var.
Dəmir qida mənbələrini C vitamini ilə birləşdirmək dəmirin daha səmərəli mənimsənilməsinə kömək edir. Orqanizmin hemoglobin istehsal etmək üçün kifayət qədər dəmir olmadığı zaman meydana gələn dəmir çatışmazlığı anemiyasının qarşısını ala bilər.
4. Hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır
Limondakı antioksidanlar ürək-damar, xroniki böyrək xəstəliyi, xərçəng və xroniki obstruktiv ağciyər xəstəliyi kimi xəstəliklərlə əlaqəli hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır.
Limondan istifadə üçün məsləhətlər
Gün ərzində az miqdarda limon əlavə etmək sağlamlığınızı qorumaq üçün C vitamini və antioksidan qəbulunuzu artırmağa kömək edə bilər. Daha çox limon yemək üçün bəzi məsləhətlər:
• suya və ya çaya limon suyu və ya bir dilim limon əlavə edin;
•limon suyunda ət, balıq və ya tofu marinatlayın və limon dilimləri ilə bəzəyin;
• dəmirin udulmasını yaxşılaşdırmaq üçün limon sosu ilə sadə paxlalı salat (məsələn, noxud) hazırlayın.
• şorba, taxıl və ya bişmiş məhsullara ləzzət əlavə etmək üçün limon və ya limon