Qida üzrə mütəxəssislər kartofun düzgün saxlanma qaydalarını açıqlayıblar.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, Qida Standartları Təşkilatı kartofun soyuducuda saxlanmaması lazım olan ilk qida olduğunu bildirir.
Aydındır ki, isti havalarda kartofu soyuducuda saxlamaq vacibdir. Akrilamidin özü kanserogen hesab olunur, yəni xərçəng riskinin artmasına ciddi təsir göstərə bilər. Akrilamidin əsas qida mənbələri kartof qızartması, çips, çörək, peçenye, səhər yeməyi taxılları, konservləşdirilmiş zeytun və qəhvədir. Məhsullarda nisbətən məqbul miqdarda olmasına baxmayaraq, siqaretdə akrilamid demək olar ki, 5 dəfə çoxdur.
Dietoloqlar akrilamidin miqdarını azaltmaq üçün kartofu soyuducudan saxlamamağı, qızartmadan əvvəl tərəvəzi ən azı 30 dəqiqə soyuq suda islatmağı məsləhət görürlər.