İstifadə müddəti bitdikdən sonra yeməməli olduğunuz  6 ən yaxşı qida
23 oktyabr 2025 18:08 (UTC +04:00)

İstifadə müddəti bitdikdən sonra yeməməli olduğunuz 6 ən yaxşı qida

0

Biz hamımız orada olmuşuq: soyuducunu açıb, bir paket ət və ya bir parça pendir görmək və “Bir günlük vaxtı keçmiş qidanın nəyi pisdir?" deyə düşünmək həvəsi. Ancaq diqqətli olun, bütün qidalar təhlükəsiz deyil.

Lent.az bu 6 qidanı təqdim edir:

Yararlılıq müddəti bitdikdən dərhal sonra atılmalı olan altı ən təhlükəli qida kateqoriyasını təsvir etdi. İstifadə müddəti bitdikdən sonra onu zibil qutusuna atın. Toyuq, mal əti və ya donuz əti kimi xam ət "əvvəlki ən yaxşı" tarixdən sonra istehlak üçün tamamilə yararsızdır. Təhlükəli bakteriyalar, xüsusilə də qida zəhərlənməsinə səbəb olan salmonella və E. coli orada çox tez çoxalır.

Məsləhət: İstifadə müddəti keçməmiş olsa belə, çiy əti soyuducuda 1-2 gündən çox saxlamayın. Əgər onu bişirməyi planlaşdırmırsınızsa, dərhal dondurun.

Balıq və dəniz məhsulları

Hətta təzə balıq da uzun müddət dayanmır, çünki o, bir neçə saat ərzində "yaşlanan" bir məhsuldur. Yalnız satın alındığı gün və ya ən geci 48 saat ərzində yemək təhlükəsizdir. Bundan sonra, ilk baxışdan həmişə nəzərə çarpmayan, lakin ölümcül ola bilən parçalanma başlayır. Balığın sürüşkən səthi və ya xoşagəlməz və ya "kimyəvi" qoxusu varsa, risk etməyin.

Kolbasa və soyuq ət

Sevimli sendviçləriniz listeria üçün tələyə çevrilə bilər. Hazır ət məhsulları istifadə müddəti bitdikdən sonra təəssüflənmədən atılmalıdır. Problem hətta soyuducuda da çoxala bilən Listeria monocytogenes bakteriyasındadır.

Xəbərdarlıq əlamətləri: boz və ya yaşılımtıl rəng, yapışqan tekstura, turş qoxu.

Paketlərdə hazır salatlar

Onlar "hələ də normal görünsələr" belə. Hər gün qablaşdırıldıqdan sonra məhsul təzə görünsə belə, onların tərkibindəki mikrobların sayı artır.

Məsləhət: Salatları hava keçirməyən qablarda saxlayın və açılış tarixi ilə etiketləyin.

Pasterizə olunmamış və yumşaq pendirlər

Brie, feta, Camembert və ricotta ən zərif, eyni zamanda ən təhlükəlidir. İstifadə müddəti bitdikdən sonra bu pendirlər listeria və digər patogenlər üçün ideal yetişdirici yerə çevrilir. Onların qoxusu dəyişməsə belə, bakteriyalar artıq aktiv ola bilər.

Məsləhət: Kiçik hissələr alın və soyuducunun ən soyuq yerində, mümkün qədər çiy ətdən uzaqda saxlayın.

Göbələklər

Buradakı risk təkcə mədə narahatlığı deyil. Korlanmış göbələklərdə toksinlər və hətta botulinum sporları ola bilər. Sürüşkən səth, qaralma və ya kəskin qoxu onları dərhal atmaq üçün əlamətlərdir.

Məsləhət: Göbələkləri salfetlə örtülmüş kağız torbada saxlayın ki, onlar “nəfəs ala bilsinlər” və daha uzun müddət təzə qalsınlar. Əlbəttə ki, yeməkləri, xüsusən də pulunu ödədiyiniz yeməyi atmaq xoşagəlməzdir. Ancaq həkimlərin qeyd etdiyi kimi, sağlamlıq həmişə tam soyuducudan daha vacibdir.

Yaxşısı budur ki, alış-verişinizi planlaşdırın, rəfləri çox saxlamayın və “ilk girən ilk çıxar” qaydasına əməl edin. Çünki söhbət çiy ət, balıq və ya yumşaq pendirdən gedirsə, onu başqa bir günə oturtmaq sizə təkcə nahara deyil, həm də sağlamlığınıza baha başa gələ bilər.
 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
0
# 465

Oxşar yazılar