Mütəxəssislər xərçəngdən qoruyan dörd qidanı açıqlayıb.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, fermentasiya edilmiş qidalar xərçəng əleyhinə təsir göstərir.
Yaxşı yemək ümumi sağlamlığımızın və rifahımızın açarıdır, çünki müxtəlif qidalar xərçəng də daxil olmaqla təhlükəli xəstəliklərin riskini artıra və ya azalda bilər.
Nəticə odur ki, fermentləşdirilmiş qidalarda xərçəng əleyhinə təsirləri üçün probiyotiklər kimi tanınan faydalı bakteriyalar var. Xüsusilə, xərçəngin qarşısının alınmasına fəal töhfə verən dörd məhsul var.
Kefir
Südün mayalanması ilə hazırlanan bu içki həzmi yaxşılaşdıran və toxunulmazlığı dəstəkləyən çoxlu probiyotik ehtiva edir.
Miso
Yapon mətbəxində geniş yayılmış fermentləşdirilmiş soya pastası həzm sistemi üçün zülal, vitamin, mineral və faydalı bakteriyalar təmin edir.
Natto
K2 vitamini ilə zəngin olan və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik fermentləşdirilmiş soya paxlasından hazırlanmış ənənəvi yapon yeməyidir.
Kombuça
Həzmi yaxşılaşdırmağa və immunitet sistemini dəstəkləməyə kömək edən probiotiklər və antioksidantlardan ibarət fermentləşdirilmiş çay içkisidir. Tədqiqatlar həmçinin kombuçanın kolon xərçənginin müalicəsində potensial rolunu təklif edir.