Araşdırmalara görə, duzlu qidalar və dəniz məhsulları böyrəklər üçün təhlükəli ola bilər.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, nefroloq Mixail Eliseevin fikrincə, çox duzlu qidalar böyrəklərə zərər verir, çünki bu qidalar orqanizmdə maye saxlayır.
Onun sözlərinə görə, duzlu qidaların həddindən artıq istehlakı səbəbindən böyrəklər bədəndən artıq natrium çıxarmaq üçün intensiv işləməlidir:
“Buna görə bədəndə saxlanılan maye şişməyə səbəb ola bilər və bu da qan təzyiqinin artmasına səbəb olur. Evdə hazırlanmış konservlər, fast food və işlənmiş qidalarda çoxlu duz var. Dəniz məhsulları böyrəklər üçün təhlükəli ola bilər. Bu səbəbdən həmin qidaları orta səviyyədə yemək lazımdır, əks halda sidikdə kalsium konsentrasiyasının artması səbəbindən urolitiyazın inkişaf riski artır.
Alkoqol da böyrəklərə zərər verir. Sidik sistemi bədəndən əlaqəli zəhərli maddələri çıxarır. Eyni zamanda, böyrəklərə yük artır. Etanolun parçalanma məhsulu böyrək borularının hüceyrələri üçün xüsusilə zərərlidir. Zamanla xroniki böyrək çatışmazlığı inkişaf edir”.