Evdə minimum ərzaqla 10 dəqiqəyə hazırlayacağınız  sərinləşdirici içki - RESEPT
10 iyun 2025 15:43 (UTC +04:00)

Evdə minimum ərzaqla 10 dəqiqəyə hazırlayacağınız sərinləşdirici içki - RESEPT

İsti yay günlərində bir stəkan soyuq ev kvasından yaxşı nə ola bilər ki? Bu ənənəvi ukrayna içkisini ev şəraitində asanlıqla hazırlamaq mümkündür – nə əlavə zəhmət tələb olunur, nə də kimyəvi qatqılar. Sadə və əlçatan ərzaqlardan hazırlanan bu resepti sınayın – həm dadlı, həm təbii, həm də ucuzdur.

Lent.az bu resepti təqdim edir:

Təxminən 3 litr içki üçün lazım olanlar

3 litr su

3–4 dilim quru və ya tostda qızardılmış çovdar çörəyi

5 yemək qaşığı şəkər tozu (zövqə görə az və ya çox edə bilərsiniz)

1 çay qaşığı quru maya

İstəyə görə: 5–7 kişmiş (fermentasiya və yüngül qazlılıq üçün)

Hazırlanması

Çörəyi hazırlayın: Çovdar çörəyini qurudun və ya tost aparatında tünd-qızılı rəng alana qədər qızardın – bu, kvasa dərin dad və rəng verəcək.

İsladın: Böyük bir qazanda çörəyin üzərinə 3 litr qaynar su əlavə edin. Üstünü örtüb 4–6 saat dəmlənməyə buraxın.

Süzün: Çörəyi çıxarın və mayeni tənzif və ya süzgəcdən keçirin.

Maya və şəkər əlavə edin: Maye otaq temperaturuna çatdıqda şəkər və quru mayanı əlavə edib yaxşıca qarışdırın ki, tam həll olsun.

Fermentasiya: Qabın ağzını parça ilə örtün (tam qapamayın) və isti bir yerdə 12–18 saat mayalanmağa buraxın. Kvası butulkalara tökün, hər birinə bir neçə kişmiş əlavə edin və soyuducuya qoyun. 1 sutka sonra içki sərin, yüngül qazlı və çox təravətləndirici olacaq.

Məsləhət

Kvas soyuducuda 3–4 gün ərzində yaxşı saxlanır. Onu təkcə içki kimi yox, həm də okroşka (soyuq yay şorbası) hazırlamaq üçün istifadə edə bilərsiniz.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 1688

Oxşar yazılar