Aralıqlı aclığın bir çox növləri var, lakin onların hamısı sağlam və ya təsirli deyil.
Lent.az xəbər verir ki, rasionlar haqqında danışarkən, biz çox vaxt istehlak edilən qidaya məhdudiyyətləri nəzərdə tutulur. Bununla belə, dövri (aralıq) aclıq yemək vaxtına diqqət yetirir.
Bu, insanların yemək və aclıq müddətləri arasında növbələşdiyi yemək nümunəsidir.
Bu yanaşma xüsusi qidalara deyil, onların istehlak müddətinə diqqət yetirir. Buna görə də onu daha çox rasion deyil, yemək nümunəsi adlandırırlar.
Populyar aralıq aclıq üsulları
16/8 metodu hər gün 16 saat ac qalmağı və 8 saatlıq pəncərədə yemək yeməyi nəzərdə tutur. Bu, adətən səhər yeməyi və ya şam yeməyini atlamağı ehtiva edən aralıq aclığın ən çox yayılmış üsullarından biridir. Hüceyrə Metabolizmində dərc edilən bir araşdırma, yemək müddətinin 8 saata qədər qısaldılmasının piylənmə, iltihab və diabetin qarşısını almağa kömək etdiyini göstərib.
5:2 pəhriz daha məhdudlaşdırıcı görünə bilər. Beş gün ərzində hər zamanki kimi yeyirsiniz, iki gün ərzində isə 500-600 kalori ilə məhdudlaşdırırsınız və bu günlər ardıcıl olmamalıdır. Beynəlxalq Piylənmə Jurnalında aparılan bir araşdırma, həftədə iki dəfə kalorilərin məhdudlaşdırılmasının arıqlamağa kömək etdiyini göstərib.
“Ye-Dur-Yeat” metodu həftədə bir və ya iki dəfə tam 24 saat ac qalmağı nəzərdə tutur. Mədə problemi olan insanlar üçün bu yanaşma tövsiyə edilmir.
Gündəlik aclıq, adi yemək və aclıq günlərinin bir-birini əvəz etməsi deməkdir. Aclıq tam və ya minimum kalori qəbulu ilə ola bilər. Başqa bir araşdırma bu üsulun çəkini azaltmağa və ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək etdiyini göstərib.
Döyüşçü pəhrizi aralıq aclığın ekstremal versiyasıdır. Gün ərzində kiçik hissələrdə çiy meyvə və tərəvəz, axşam isə bir böyük ət yeməyi yeyə bilərsiniz. Yemək pəncərəsi təxminən 4 saatdır. Bu üsula riayət etmək üçün bol tərəvəz, zülal və sağlam yağlar istehlak etməlisiniz.
Hər bir üsul sizə həyat tərzinizə və məqsədlərinizə ən uyğun olan yanaşmanı seçməyə imkan verən çeviklik təmin edir.
Aralıqlı aclığın faydaları
Əsas fayda arıqlamaqdır. Fasiləli aclıq kaloriləri azaltmağa və arıqlamağa kömək edən maddələr mübadiləsini sürətləndirməyə kömək edə bilər. “Nutrients” jurnalında aparılan bir araşdırma, 12 həftə ərzində 5:2 üsuluna əməl edən insanların çəkilərinin orta hesabla 9 faizini itirdiyini müəyyən edib.
Fasiləli aclıq ürək sağlamlığı üçün də faydalıdır. “The American Journal of Medicine”də dərc edilən bir araşdırma, onun qan şəkəri səviyyələri, qan təzyiqi, trigliseridlər və pis xolesterin kimi göstəriciləri yaxşılaşdıra biləcəyini və bu da ürək xəstəliyi riskini azaldır.
Bundan əlavə, bu rejim insulin həssaslığını yaxşılaşdırmaq və qan şəkəri səviyyələrini idarə etməyə kömək etməklə diabet riskini azaldır.
Fasiləli aclıq xərçəng riskini azaltmağa kömək edə bilər, baxmayaraq ki, şişlərin böyüməsinə birbaşa təsir göstərməsə də, risk faktorlarını azalda bilər.
Bu yemək nümunəsi oksidləşdirici stressi, iltihabı azaltmaqla, qan şəkəri səviyyəsini və insulinə həssaslığı yaxşılaşdırmaqla beyin sağlamlığını təşviq edir.
Fasiləli aclıq Alzheimer xəstəliyinin qarşısını almağa kömək edə bilər. Qidalanma Baxışlarında 2023-cü il araşdırması müəyyən edib ki, ciddi bir pəhriz bu xəstəliyin başlanğıcını gecikdirə və ya şiddətini azalda bilər.
Fasiləli aclıq zamanı nə yeyə bilərsiniz?
Qida seçimləri ilə bağlı ciddi qaydalar yoxdur, lakin qidalı və sağlam qidalara diqqət yetirmək tövsiyə olunur: tam taxıllar, yağsız zülallar, sağlam yağlar, rəngli meyvə və tərəvəzlər. Bol su içmək, işlənmiş qidalardan, zərif şəkərdən, şəkərli içkilərdən və qeyri-sağlam yağlardan uzaq durmaq vacibdir.
Aralıq aclığın yan təsirləri
Çoxlu faydalarına baxmayaraq, aralıq aclığın da yan təsirləri var: aclıq, baş ağrıları, həzm problemləri, əhval dəyişikliyi, süstlük, ağız qoxusu, yuxu problemləri, susuzluq və qida çatışmazlığı. Bu təsirlər tövsiyə olunandan daha uzun ac qalanlarda və ya pəhrizə düzgün əməl etməyənlərdə daha çox olur. Yeni başlayanlara ən sadə ac qalmaq üsulunu seçmək və başlamazdan əvvəl həkimə müraciət etmək tövsiyə olunur.