Yetkinləşməmiş bananlar rasionunuza gözlənilməz, lakin olduqca faydalı bir əlavə ola bilər. Yaşıl bananlar rezistent nişasta adlanan, xüsusilə, həzm sistemi üçün çoxsaylı müsbət təsirləri olan xüsusi karbohidrat növünü ehtiva edir.
Lent.az xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, həkimlər yaşıl bananların bağırsaq üçün və ümumi vəziyyətə olan xeyirli təsirinə görə qidalanmaya daxil edilməsini tövsiyə edirlər. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, yetişməmiş bananlar həzm traktının fəaliyyətinin normallaşmasına, mikrofloranın sağlamlığının qorunmasına və mübadilə proseslərinin yaxşılaşmasına kömək edir. Bu, həzm problemləri, qarında köp və digər mədə-bağırsaq pozğunluqları zamanı faydalı ola bilər.
Rezistent nişasta yalnız yaşıl bananlarda deyil. Onu bişirilmiş və soyudulmuş kartofda, çiy yulaf lopalarında və bəzi digər məhsullarda da tapmaq mümkündür. Bu növ nişasta faydalı bağırsaq bakteriyalarının inkişafına kömək edir, immuniteti möhkəmləndirir və orqanizmi müxtəlif xəstəliklərdən qoruyur.
TikTok-da məşhur olan həkim Karan Raj qeyd edir ki, rezistent nişastanın bir neçə növü mövcuddur və maksimum fayda əldə etmək üçün onları birləşdirmək vacibdir. Məsələn, birinci tip nişasta tam taxıllarda, toxumlarda, paxlalılarda və qoz-fındıqda olur, ikinci tip isə yetişməmiş bananlarda, çiy kartofda və çiy yaşıl plantanda mövcuddur.
Doktor Raj yaşıl bananları smuzilərə əlavə etməyi və ya çiy yulaf lopalarından “overnight oats” (gecə hazırlanan sərin yulaf sıyığı) hazırlamağı tövsiyə edir. Çünki güclü istilik emalı rezistent nişastanın miqdarını azaldır.
Həmçinin rezistent nişastanın üçüncü tipi mövcuddur. Bu növ bişirmədən sonra soyudulmuş məhsullarda — kartof, düyü, çörək və ya makaron kimi qidalarda formalaşır. Bu növ nişasta həzmi yaxşılaşdırır və qanda şəkərin səviyyəsini stabilləşdirməyə kömək edir.
UCLA Health mütəxəssisləri vurğulayırlar ki, rezistent nişasta yalnız bağırsağın fəaliyyətini yaxşılaşdırmır, həm də yoğun bağırsaq xərçəngi riskini azaldır. Bağırsaqda fermentasiya prosesi zamanı butirat və propionat kimi faydalı yağ turşuları yaranır ki, bunlar iltihab əleyhinə təsir göstərir və immuniteti dəstəkləyir.
Beləliklə, rezistent nişasta ilə zəngin qidaların, xüsusilə də yaşıl bananların rasiona daxil edilməsi ümumi sağlamlığı yaxşılaşdıra bilər, həzm sisteminin düzgün işləməsini təmin edə bilər, qanda şəkər səviyyəsinə nəzarət etməyə və ciddi xəstəliklərin ehtimalını azaltmağa kömək edə bilər.
Bundan əlavə, biz həkimlərin hansı içkilərlə şam yeməyini içməyin təhlükəli olduğunu açıqladıqlarını da xəbər vermişdik. Mütəxəssislər xüsusilə tərkibində buz olan və ya çox soyudulmuş içkiləri təhlükəli hesab edirlər.