Alimlər narın yeni faydalı xüsusiyyətlərini açıqlayıblar.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələrinə görə, nar qabığı ekstraktları yüksək mikrob əleyhinə aktivliyə malikdir.
Son tədqiqatlar nar qabığının təkcə mikroblara qarşı xüsusiyyətlərə malik olmadığını, həm də yeni antimikrob dərmanın mənbəyi ola biləcəyini üzə çıxarıb.
İtaliyanın müxtəlif bölgələrində yetişdirilən yeddi nar çeşidi onların müxtəlif bakteriyalar ştammları ilə mübarizə qabiliyyətinin diqqətlə təhlili və qiymətləndirilməsi obyekti olub. Tədqiqatın nəticələri təsdiqləyib ki, nar qabığı ekstraktları xüsusilə Staphylococcus aureus və Listeria monocytogenes kimi qram-müsbət bakteriya növlərinə qarşı yüksək antimikrobiyal aktivliyə malikdir.
Bu kəşf bitki əsaslı antimikrob agentlərin inkişafında yeni üfüqlər açır.
Bundan əlavə, elm adamları nar qabığı ekstraktlarının antimikrobiyal fəaliyyəti ilə onların punicalagin, flavonoidlər və xlorogen turşusu kimi bəzi birləşmələrin tərkibi arasında müsbət korrelyasiya tapıblar. Bu, yeni antimikrobların hazırlanmasında bu birləşmələrin istifadəsinə dair əlavə tədqiqatlar üçün imkanlar açır.
Ümumilikdə, tədqiqatın nəticələri nar qabığının mikroblara qarşı təbii mənbə kimi potensial rolunu göstərir ki, bu da kənd təsərrüfatı və əczaçılıq sektorları üçün perspektivlər açır. O, həmçinin yoluxucu xəstəliklərlə mübarizə və əhalinin sağlamlığını qorumaq üçün təbii ehtiyatlardan istifadə ilə bağlı gələcək tədqiqatların vacibliyini vurğulayır.