Mədəaltı vəzi mədə-bağırsaq traktına daxil olan müxtəlif maddələrin yolunda ilk orqanlardan biridir. Buna görə də, tez-tez pis qidalanma, həddindən artıq yemək və müxtəlif zəhərli maddələrə məruz qalmadan təsirlənir.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, bu barədə endokrinoloq Oksana Mixaleva danışıb.
İlk belə məhsul spirtdir.
“Mədəaltı vəzi üçün son dərəcə zəhərlidir. Alkoqolu yağlı qidaların kəskin istifadəsi ilə birlikdə ciddi bir komplikasiya inkişaf edə bilər - kəskin pankreatit. Bu vəziyyətdə pankreas hüceyrələrinin kütləvi ölümü baş verir, vəziyyət dərhal xəstəxanaya yerləşdirilməsini tələb edir. Xroniki alkoqoldan sui-istifadə pankreas diabetinin inkişaf riski yüksəkdir. Mədəaltı vəzi kifayət qədər insulin istehsal etməyi dayandırır və insanda şəkərli diabet yaranır ki, bu da insulinə gətirib çıxarır”.
Yağlı qidaların müntəzəm istehlakı da mədəaltı vəzi üçün zərərlidir.
“Bu, daxili orqanlarda ektopik piy çökməsinə gətirib çıxarır və mədəaltı vəzi əziyyət çəkir. Hüceyrələr yağla "tıxanır" və bu, onların funksiyalarının pozulmasına və xroniki pankreatitin inkişafına səbəb olur. Bu, həzm problemləri yaradır, çünki mədəaltı vəzi qida həzm etmək üçün fermentlər istehsal edən ən vacib orqandır. Simptomlar: ishal, qəbizlik, şişkinlik, köp, qarın ağrısı”, - həkim izah edib.
Sadə karbohidratlardan (şirniyyatlar, çörək məhsulları) sui-istifadə mədəaltı vəzinin piylənməsinə, xroniki pankreatitin inkişafına və əlavə olaraq mədəaltı vəzinin tükənməsinə səbəb ola bilər.
“Bu, 2-ci tip diabetə meylli insanlar üçün xüsusilə vacibdir. Belə qidalanma onun daha erkən inkişafına gətirib çıxarır”, - endokrinoloq yekunlaşdırıb.