Kişilərə və qadınlara fərqli təsir edən 5 QİDA
02 aprel 2024 23:23 (UTC +04:00)

Kişilərə və qadınlara fərqli təsir edən 5 QİDA

Kişi və qadın orqanizmi qidaları fərqli şəkildə emal edir və bir sıra maddələrə və mikroelementlərə fərqli reaksiya verir. Gündəlik qidalanma və kalori qəbulu tövsiyələri insanın çəkisi, yaşı və fəaliyyət səviyyəsi də daxil olmaqla müxtəlif amillərdən asılıdır. 

Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, alimlər kişi və qadın orqanizmləri maddələr mübadiləsini, cinsi hormonları və bədən quruluşunu nəzərə alaraq müəyyən növ qidaları fərqli şəkildə emal və metabolizə edə biləcəyini müəyyən ediblər.

Alkoqol qadınlara daha güclü təsir göstərir. Tədqiqatlar göstərir ki, kişilərin çəkisi qadınlarla müqayisə olunsa belə, bədən quruluşundakı fərqlərə görə spirti daha səmərəli şəkildə metabolizə edirlər. Bu, adətən qadınların bədən yağının daha çox olması və bədənlərində daha az su olması ilə bağlıdır. Buna görə də, qadınlarda spirt qan dövranına daha sürətli daxil olur və bu, bədəndə daha yüksək spirt səviyyəsinə səbəb ola bilər.

Bundan əlavə, qadınlarda qaraciyər xəstəliyi və kardiyomiyopatiya kimi alkoqol istifadəsi nəticəsində uzunmüddətli ağırlaşmaların inkişaf riski daha yüksəkdir. Onlar da kişilərlə müqayisədə alkoqolla bağlı narahatlıq və depressiyadan daha çox əziyyət çəkirlər.

Şəkərli içkilərə gəlincə, araşdırmalar göstərir ki, kişilər onlardan daha çox zərər görürlər. Son araşdırmalar göstərib ki, qazlı içkilər qızlara nisbətən oğlanlarda şəkərli diabetlə daha çox əlaqəlidir.

Bundan əlavə, kişilərdə nisbətən aşağı çəkidə olsa belə, tip 2 diabet inkişaf riski daha yüksəkdir. Onlarda da daha gənc yaşda xəstəliyə tutulma ehtimalı yüksəkdir. Ancaq qadınlarda 2-ci tip diabet inkişaf etdikdə, kişilərə nisbətən ürək-damar xəstəlikləri riski daha yüksəkdir.

Yağlı qidalar kişilərə daha çox təsir edə bilər. Qamburger, biftek və pendir kimi yüksək yağlı qidalar kişi və qadınların beyninə fərqli təsir göstərir ki, bu da ürək xəstəliyi riskinə təsir edə bilər.

Bəzi araşdırmalar göstərir ki, kişilərin beyni iltihabdan daha çox əziyyət çəkir və yağlı qidalar qəbul etdikdə ürək zədələnir. Bu dəyişikliklər hətta qısa müddət ərzində yağlı və şəkərli qidalar qəbul etdikdən sonra da baş verə bilər.

Tünd şokolad kişilər üçün daha faydalı ola bilər. Bu, ürək xəstəliyi riskini azaltmağa və bədəni dəmir, maqnezium və sink kimi faydalı elementlərlə təmin etməyə kömək edə bilər. Tədqiqatlar göstərir ki, kişilər ən azı 70% kakao tərkibli şokoladdan çox faydalanırlar ki, bu da insult riskini azaltmağa kömək edir.

ABŞ-ın Kolumbiya Universitetinin Tibb Mərkəzində aparılan araşdırmaya görə, ağ çörək, düyü və makaron kimi zərif karbohidratlarla zəngin bir pəhriz postmenopozal qadınlarda depressiya riskini artıra bilər. Bu qidalar orqanizmdə hormonal dəyişikliklərə səbəb ola bilər ki, bu da öz növbəsində qadınların əhvalını pisləşdirə və yorğunluğu artıra bilər.

# 1299
avatar

Arzu Qurbanlı

Oxşar yazılar