Çuğundur immunitet sisteminin möhkəmlənməsində xüsusi rol oynayır. Lakin buna baxmayaraq, orqanizm üçün o qədər də faydalı deyil.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, çuğundurun tərkibində çoxlu vitaminlər və vacib mikroelementlər, oksalik və sirkə turşuları, antioksidantlar, dəmir var və çoxlu xəstəliklər üçün tövsiyə olunur.
Amma bütün bunlarla birlikdə kök tərəvəz və onun şirəsi dərman kimi istifadə edilə bilməz.
Əks göstərişlər
1. Tərəvəzin tərkibində 90-99% saxaroza var. Kilolu və şəkərli diabet xəstələri çuğundurdan istifadə edərkən diqqətli olmalıdırlar.
2. Çuğundur qastritin kəskinləşməsinə səbəb ola bilər, ona görə də hər gün deyil, bir anda orta tərəvəzin yarısından çoxunu yemək məsləhət görülür.
3. Tərkibindəki faydalı turşular oynaq xəstəliklərini ağırlaşdıra bilər.
4. Həkimlər uşaqlara çuğunduru salatda, borşda və az miqdarda verməyi məsləhət görür, əks halda onlar “bağırsaqları ciddi şəkildə rahatlaşdıra bilərlər”.
Tərəvəzin istehlakından maksimum fayda əldə etmək üçün çuğunduru duzlamaq və fermentasiya etmək tövsiyə olunur.