Hansı balıq daha sağlamdır: siyənək, yoxsa qızıl?
09 aprel 2024 11:58 (UTC +04:00)

Hansı balıq daha sağlamdır: siyənək, yoxsa qızıl?

Mütəxəssislər siyənəyin, yoxsa qızıl balığın daha faydalı olduğunu açıqlayıblar.

Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, digər yağlı balıqlar kimi qızıl balıq da insan orqanizmi üçün vacib olan omeqa-3 turşularının olması ilə seçilir.

Sonuncu qan damarlarının divarlarını gücləndirir və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır.

Bu balıqdan həftədə cəmi 2-3 porsiya bədəni ehtiyac duyduğu yağ turşuları ilə təmin etmək üçün kifayətdir.

Qızartma zamanı qızıl balıq qida maddələrinin 70%-ni itirə bilər. Buna görə də, maksimum miqdarını qorumaq üçün bu balığı qaynatmaq və ya buxarda bişirmək tövsiyə olunur.

Siyənək də bədən üçün çox faydalıdır. Tutulduqdan dərhal sonra dondurulduqda bütün faydalı xüsusiyyətlərini saxlayır.

Balıq konservləşdirildikdə belə faydalı xüsusiyyətlərini saxlayır, lakin ədviyyat vurduqdan sonra çox miqdarda duz ehtiva edir.

Bu səbəbdən belə siyənək balığı yeyən insanın bədənində maye qala və ödem əmələ gələ bilər.

Ürək problemi və ya yüksək təzyiqi olan insanların ümumiyyətlə ondan uzaq durması tövsiyə olunur. Siyənək balığının yağ tərkibi təxminən qızılbalıq ilə eynidir və daha çox omeqa turşusu var.

Bundan əlavə, siyənək immunitet sisteminin normal fəaliyyətini dəstəkləyən D vitamini və selenium iz elementi ilə zəngindir. Siyənək həm də yod, fosfor, E vitamini və B vitaminlərinin mənbəyidir.

Qızıl balıq kimi asanlıqla həzm olunan proteinə malikdir.

Bundan əlavə, bədən üçün faydalı olan, xolesterol və qan şəkərinin səviyyəsini azaldan amin turşuları var.

# 3108
avatar

Arzu Qurbanlı

Oxşar yazılar