Araşdırmalara görə, çay və şərab orqanizmi bir sıra xəstəliklərdən qoruya bilər.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, bu içkilər xəstəliklərə qarşı dura bilən unikal xüsusiyyətlərə malikdir.
Çay və şərab içməyin sağlamlıq üçün potensial faydaları var. Alimlərin fikrincə, bu içkilər müəyyən xəstəliklərə qarşı bir növ qalxana çevrilə bilər ki, bu da onların istehlakını pəhrizin qiymətli elementinə çevirir.
Alimlər araşdırmanın nəticələrinə əsasən bildiriblər ki, hər bir məhsulda olduğu kimi, istehlakda da ölçülü olmaq vacibdir. Ancaq kiçik dozalarda belə, çay və şərab bədənə faydalı təsir göstərə bilər.
Bu içkilərin qarşısını almaq və ya yavaşlatmaq mümkün olan xüsusi xəstəliklərə gəlincə, alimlər onların yaddaş xüsusiyyətlərinə xüsusi diqqət yetiriblər. Onların araşdırması müəyyən edib ki, çay və şərab içmək yaddaşın zəifləməsi prosesini ləngidə bilər, bu da öz növbəsində demensiya, o cümlədən Alzheimer xəstəliyi riskini azaldır.
Bu müsbət təsirin səbəbi çay və şərabın tərkibində olan flavonoidlərdir. Meyvə və tərəvəzlərdə də olan bu bitki birləşmələri insan sağlamlığı üçün qiymətlidir.
Sonda tədqiqatın müəllifi Thomas M. Holland beyin sağlamlığının qorunmasında qidalanmaya rasional yanaşmanın vacibliyini vurğulayıb. Meyvə, tərəvəz, çay və şərab istehlakı aktiv həyat tərzi ilə birlikdə yüksək səviyyədə idrak funksiyasını və ümumi beyin sağlamlığını qorumaq üçün sadə, lakin təsirli bir yol ola bilər.