Alimlər dadlandırıcıların təhlükələri barədə xəbərdarlıq etdi
02 oktyabr 2022 03:21 (UTC +04:00)

Alimlər dadlandırıcıların təhlükələri barədə xəbərdarlıq etdi

Cənubi Kaliforniya Universitetinin alimləri şəkər əvəzedici məhsullarda yüksək pəhrizin ciddi xəstəliklərin inkişafına səbəb ola biləcəyini bildiriblər.

Lent.az xəbər verir ki, onlar siçanlar üzərində təcrübə aparıblar. Heyvanlara bir neçə növ dadlandırıcı verilib. Nəticədə məhsullar yaddaşın pozulmasına, beyin nahiyələrində dəyişikliklərə və maddələr mübadiləsinə mənfi təsir göstərib.

Mütəxəssislər məhsulların tərkibində bir neçə zərərli əlavələri sadalayıblar. Onların arasında xərçəngə tutulma riskini artıran saxarin də var idi. Siyahıda istifadəsi qaraciyər və ağciyərlərin onkologiyasına çevrilə bilən aspartam da var idi. Siklamatın böyrək çatışmazlığına səbəb olduğu, asesulfam kaliumun isə kanserogen hesab edildiyi sübut edilmişdir. Bundan əlavə, ksilitol da təhlükəlidir, maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb olur.
 

# 1047
avatar

Oxşar yazılar

COVİD-19 pandemiyasının yaranma səbəbi TAPILDI

COVİD-19 pandemiyasının yaranma səbəbi TAPILDI

26 noyabr 2022 , 10:27
Soğan doğrayarkən  niyə gözlərimiz yaşarır?

Soğan doğrayarkən niyə gözlərimiz yaşarır?

26 noyabr 2022 , 09:46
Limon suyunun  bilmədiyimiz faydaları

Limon suyunun bilmədiyimiz faydaları

26 noyabr 2022 , 09:09
Dünyanın  ən bahalı  dərmanı AÇIQLANDI

Dünyanın ən bahalı dərmanı AÇIQLANDI

25 noyabr 2022 , 19:45
Hamilə qadınların spirtli içki qəbul etməsinin TƏHLÜKƏLƏRİ

Hamilə qadınların spirtli içki qəbul etməsinin TƏHLÜKƏLƏRİ

25 noyabr 2022 , 16:43
Koronavirusa yeni yoluxma STATİSTİKASI

Koronavirusa yeni yoluxma STATİSTİKASI

25 noyabr 2022 , 16:32
Yaxşı yuxu üçün 4 amil

Yaxşı yuxu üçün 4 amil

25 noyabr 2022 , 07:41
Koronavirusa 45 nəfər yoluxdu, 44 nəfər sağaldı -  SON STATİSTİKA

Koronavirusa 45 nəfər yoluxdu, 44 nəfər sağaldı - SON STATİSTİKA

24 noyabr 2022 , 18:32