Norveç Elm və Texnologiya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, suşi və digər çiy dəniz məhsulları antibiotiklərə davamlı superböcəklərin mənbəyi ola bilər.
Lent.az "Gazeta.ru"ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə araşdırma "Frontiers in Microbiology" jurnalında dərc olunub.
Alimlər dəniz məhsullarında mikrobları öldürmək üçün hərtərəfli işlənməmiş Aeromonas bakteriyasının müxtəlif növlərini araşdırıblar. Nəticələr göstərdi ki, balıq məhsullarının yumşaq emalı (məsələn, soyuq siqaret çəkmə) Aeromonas bakteriyalarının aradan qaldırılmasına zəmanət vermir. Tədqiq olunan bakterial variantların əksəriyyəti patogen ola bilər, lakin sağlam insanlar üçün xəstələnmə riski çox aşağıdır. Bununla belə, risk qrupları var.
"Suşi, saşimi və soyuq hisə verilmiş balıq məhsullarının tərkibindəki bakteriyalar bu cür qidaları tez-tez yeyən insanlar, xüsusən də immun sistemi zəif olan insanlar, uşaqlar və yaşlılar üçün risk yarada bilər", - tədqiqat müəllifləri qeyd ediblər.
Digər bir narahatlıq Aeromonas bakteriyasının digər bakteriyalarla genetik material mübadiləsi qabiliyyətidir. Bəzi suşlar da antibiotik müqavimətini bir növdən digərinə ötürə bilər. Davamlı bakteriyalarla çirklənmiş dəniz məhsulları yemək bakteriyaları yaya bilər.