Daha  yavaş qocalmaq   üçün QOZ YEYİN
12 fevral 2025 14:41 (UTC +04:00)

Daha yavaş qocalmaq üçün QOZ YEYİN

Həkimlərin fikrincə, qoz-fındıq unikal faydalı xüsusiyyətlərə malikdir, onlar ideal bir qəlyanaltıdır və xəstəliklər üçün güclü bir profilaktikdir. Qoz sadəcə dadlı qəlyanaltı kimi düşünülür, lakin əslində onların bir çox sağlamlıq faydaları var ki, bu da onları pəhrizinizə dəyərli əlavə edir.

Lent.az xarici mediaya istinadla məlumat verir ki, bu qoz-fındıq təkcə ürək-damar xəstəlikləri və xərçəng riskini azaltmağa kömək etmir, həm də sağlamlığı dəstəkləyən və qocalma prosesini ləngidən güclü enerji və qida mənbəyidir .

Qozun faydaları

Qoz qiymətli komponentlərin əsl xəzinəsidir. Onların tərkibində sağlam yağlar, lif, iz minerallar və bədənə ümumi gücləndirici təsir göstərən antioksidanlar var. Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, bütün qoz-fındıqlar arasında qoz çoxlu doymamış yağların, xüsusilə də Omeqa-3-ün yüksək tərkibi ilə seçilir. Bunlar sağlamlığın qorunmasında mühüm rol oynayan alfa-linolenik turşusu (ALA) ilə zəngin olan yeganə qoz-fındıqlardır.

Qoz qocalmanı necə yavaşlatır?

Tədqiqatlar göstərir ki, qozun tərkibi, o cümlədən yağ turşuları, lif, vitaminlər və minerallar güclü antioksidant və antiinflamatuar təsirlərə malikdir. Bu qoz-fındıqların müntəzəm istifadəsi ürək-damar xəstəlikləri, depressiya, diabet riskini azaltmağa və yaşa bağlı idrak qabiliyyətinin azalmasına kömək edir.

Qoz oksidləşdirici stress və iltihabla mübarizə aparır, ürəyi gücləndirir, bağırsaqların sağlamlığını yaxşılaşdırır və sağlam çəki saxlamağa kömək edir.

Həftədə ən azı iki porsiya qoz-fındıq yeyən qadınların xroniki xəstəliklərdən və yaddaş problemlərindən uzaq, qocalıqda sağlam qalma ehtimalının 20% daha çox olduğu bilinib.

Qozun digər sağlamlıq faydaları

Qoz ürək və damar sağlamlığının qorunmasında da mühüm rol oynayır. Fitosterollar və polifenollar kimi antioksidantlar sayəsində oksidləşdirici stress və iltihabı azaldır, alfa-linolenik turşu (ALA) isə ürəyi gücləndirir, infarkt və insult riskini azaldır.

2023-cü ildə "Nutrients" jurnalında dərc edilən bir araşdırma, hətta gündə 10 qram qoz-fındıqların ürək xəstəliyi riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda biləcəyini göstərdi. Bundan əlavə, qoz xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir. 2021-ci ildə aparılan bir araşdırma , iki il ərzində gündə iki porsiya qoz-fındıq istehlak edən yaşlı yetkinlərin "pis" xolesterini (LDL) əhəmiyyətli dərəcədə azaldığını aşkar edib.

Fındıqların optimal dozası

FDA gündə təxminən bir unsiya (28 qram) qoz-fındıq yeməyi tövsiyə edir. Bununla belə, qoz-fındıqların kalori miqdarını xatırlamaq lazımdır. Həftədə dörd-altı porsiya duzsuz qoz-fındıq yemək tövsiyə olunur. Həddindən artıq duz və şəkərdən qaçınmaq üçün xam, quru qovrulmuş və ya duzsuz qoz-fındıq seçmək yaxşıdır. Dad əlavə etmək istəyirsinizsə, qoz-fındıqları sevdiyiniz ədviyyatlarla qovura bilərsiniz, bu qəlyanaltını nəinki daha dadlı, həm də daha sağlam edəcək.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 897

Oxşar yazılar