Özbək plovunun dünya mətbəxində xüsusi yeri var. Bu xörək özünəməxsus dadı və ətri, eləcə də asan hazırlanması ilə tanınır.
Lent.az bu dəfə özbək plovunun hazırlanma reseptini təqdim edir:
Lazım olan ərzaqlar:
• 500 qram düyü;
• 500 qram mal və ya quzu əti;
• 4 orta kök;
• 2 böyük soğan;
• 100 ml bitki yağı;
• 1 xörək qaşığı zirə;
• 1 xörək qaşığı zərdəçal;
• 2-3 baş sarımsaq;
• Zövqə görə duz.
Hazırlanması
Əti təxminən 3 sm ölçüdə parçalara kəsin, kökləri soyun və nazik uzun zolaqlar şəklində kəsin.
Soğanı isə yarım halqalar formasında kəsin. Düyünü yuyun və 20 dəqiqə soyuq suda isladın.
Bitki yağını dərin bir qızartma qabına tökün. Soğanı əlavə edin və şəffaflaşana qədər orta istilikdə qızardın.
Daha sonra əti tökün və qızılı rəng olana qədər bişirin. Bundan sonra, kök əlavə edin və o yumşalana qədər ət ilə birlikdə qızardın.
Düyünü bişirmək
Ət və tərəvəzlər qızardıqda, zirə və zərdəçalı əlavə edin, qarışdırın və dərhal əvvəlcədən isladılmış düyü qatının üstünə qoyun.
Düyünü qabın bütün səthinə bərabər paylayın, qaynar su tökün ki, su düyünü 1-2 sm əhatə etsin. Zövqə görə duz əlavə edin, qarışdırın və qapaq ilə ağzını örtün. Su buxarlanana və düyü yumşaq olana qədər orta istilikdə bişirin.
Bişirmənin sonunda əzilmiş sarımsağı əlavə edin, qarışdırın və sarımsağın aromasını saxlaması üçün 5 dəqiqə qazanın qapağını örtün.
Hazır plovu böyük bir qaba tökün və üstünü cəfəri kimi təzə otlarla bəzəyin.
Plovu təzə tərəvəz salatı, qatıq və ya kefir kimi turş süd məhsulları və bir dilim təzə pide çörəyi ilə təqdim edin.
Plov hazırdır! Nuş olsun!