Sadə bir mətbəx inqrediyenti ilə südün saxlanma müddətini üç həftəyə qədər uzatmaq mümkündür. Süd mətbəxdə ən çox tələb olunan məhsullardan biridir, lakin onu uzun müddət təzə saxlamaq çətin ola bilər.
Lent.az xəbər verir ki, bununla belə, mütəxəssislər südün saxlanma müddətini üç həftəyə qədər uzatmağa kömək edəcək sadə və əlverişli bir üsul təklif ediblər. Bunun üçün sadəcə olaraq hər evdə tapıla bilən adi duz lazımdır.
Ümumiyyətlə, açılmış süd paketi 4-7 gün ərzində istifadə oluna bilər. Yağsız və laktozsuz süd növləri bir az daha uzun müddət, 10 günə qədər saxlanıla bilər. Lakin çox vaxt, hətta saxlanma şərtlərinə riayət edilsə belə, məhsul əvvəlki müddətə nisbətən daha tez turşulamağa başlayır.
Ekspertlər istehsal və son istifadə tarixinə diqqət yetirməyi, həmçinin südü alış-veriş zamanı ən sonda səbətə qoymağı tövsiyə edirlər ki, məhsul nə qədər az vaxt çöldə qalsa o qədər yaxşıdır. Bundan əlavə, südü qapının yerində deyil, soyuducunun ən soyuq hissəsində saxlamaq lazımdır, burada temperatur daha sabit olur.
Ekspertlərin tapdıqları ən əsas kəşf isə köhnə, amma təsirli üsuldur – südə bir çimdik duz əlavə etmək. Onların sözlərinə görə, belə bir əlavə südün turşulama prosesini yavaşladır, çünki duz artıq olan nəmliyi udur və bakteriyaların sürətlə çoxalmasının qarşısını alır. Beləliklə, məhsulun pozulmasına qarşı daha əlverişsiz şərait yaradılır və südün təzə qalması adi vaxtdan daha uzun müddətə təmin edilir.