Alimlər sübut ediblər ki, qəhvə təkcə xəstəliklərdən qorumaqla kifayətlənmir, həm də gəncliyi uzada bilər. Son genişmiqyaslı tədqiqat göstərib ki, qəhvə sağlam qocalma proseslərini dəstəkləyir. Tədqiqatçılar qeyd edirlər ki, mütəmadi olaraq kofeinli qəhvə içən qadınlar yaş artdıqca fiziki funksiyaların zəifləməsi, koqnitiv qabiliyyətlərin itirilməsi və xroniki xəstəliklərlə daha az qarşılaşıblar.
Lent.az bununla bağlı faktları sizə təqdim edir:
Qəbulu vaxtı və içkinin tərkibi mühümdür
Digər bir tədqiqat isə qəhvənin qəbul vaxtının əhəmiyyətini vurğulayır: səhər saatlarında içilən qəhvə, günün ikinci yarısında içilənlə müqayisədə uzunömürlülüklə daha çox əlaqələndirilir.
Ən önəmli məqam isə qəhvənin keyfiyyəti və tərkibidir:
Az şəkərli və az yağlı qəhvə növləri faydalıdır. Şirin siroplu, kremli içkilər (məsələn, mokka və frappuçino) isə əlavə araşdırma tələb edir və faydalı təsiri azalda bilər. Ümumilikdə, elm ictimaiyyəti ənənəvi, tünd və əlavəsiz qara qəhvəni sağlam içki kimi qəbul edir.
Qəhvənin faydalı xüsusiyyətləri – 10 maraqlı fakt
Antioksidantla zəngindir –
1 fincan qəhvədə 200–550 mq antioksidant ola bilər. Açıq qovrulmuş qəhvə daha çox saxlayır.
İsti və ya soyuq?
İsti qəhvədə antioksidantlar daha çoxdur, soyuq qəhvə isə daha az turşuluğa və yüksək kofein tərkibinə malikdir – bu isə refluks problemi olanlar üçün uyğundur.
İdeal içki
Tünd qara qəhvə demək olar ki, kalorili deyil, kalium, maqnezium və B3 vitamini (niasin) ilə zəngindir.
Əlavələrin riski
Şəkər və qaymaq ürək-damar sisteminə əlavə yük yaradır və qəhvənin faydasını azaldır.
Pestisidlər
Qəhvə dənələri tez-tez kimyəvi maddələrlə işlənir. Ona görə ekoloji təmiz (organik) qəhvəyə üstünlük verilməlidir.
Zəfəranlı qəhvə
Zəfəran (kurkumin) əlavə olunan qara qəhvə iltihab əleyhinə təsirə malikdir, diabet və bəzi xərçəng növlərində müsbət təsir göstərir.
Yumurtalı qəhvə
Məşhur olsa da, çiy yumurta istifadəsi səbəbilə salmonella riski daşıyır, həmçinin şəkər tərkibi yüksək olur.
Göbələkli qəhvə
Şağa, kordiseps, reyşi kimi müalicəvi göbələklərlə hazırlanan qəhvə, daha az kofein, amma çoxlu antioksidant ehtiva edir. İmmunitet və metabolizm üçün əlavə faydalar verir.
Nootrop qəhvə
Koqnitiv funksiyanı artıran maddələrlə birgə qəbul edilən qəhvə yaddaşı və diqqəti yaxşılaşdırır. Kofein özü təbii nootropdur.
Vitaminli qəhvə
Bəzən reklamlar şişirdilir. Çünki qəhvənin sidikqovucu təsiri bəzi vitaminlərin tez xaric olmasına səbəb olur və onların orqanizmdə qalma müddəti azalır.
Nəticə:
Yüksək keyfiyyətli, qara və az əlavəli qəhvə – sağlam həyat tərzinin tərkib hissəsi ola bilər. O, bədənin funksiyalarını qoruyur, gəncliyi uzadır və düzgün qəbul edildikdə uzunömürlülüyə müsbət təsir göstərir.